Q  &  A: Met Italië gaat het juist heel goed

Door Rob Vreeken..

Rob Vreeken

Waarom verkeert Italië in crisis?

Italië verkeert helemaal niet in crisis. Met Italië gaat het juist heel goed. Italië is een rijk land, waar de zon vaak schijnt en waar het eten voortreffelijk is. Het is de zevende economie ter wereld. In 2006 wonnen ze het WK voetbal. De OESO meldt dat ‘economisch herstel onderweg is’. Deels is dit onderdeel van een Europese tendens, maar ‘er zijn tekenen van een meer fundamentele verbetering’.

Maar de regering-Prodi is toch gevallen?

Italiaanse regeringen vallen altijd. Sinds 1945 heeft Italië 367 kabinetten gehad. Het kunnen er ook 380 zijn, daarover debatteren de historici in Italië, men is de tel kwijt. Kabinetten komen en gaan. In maart 1968 trad er zelfs een nieuw kabinet aan toen het vorige nog niet gevallen was. Had Italië opeens twee regeringen, zonder dat ze dat van elkaar wisten. De koning van Thailand werd op het vliegveld opgewacht door twee ministers van Buitenlandse Zaken.

Echt waar?

Misschien overdrijf ik een tikje. Feit is dat politiek en economie in Italië volstrekt los van elkaar opereren. Begin jaren negentig was de politieke crisis vele malen groter dan nu. Het bestel donderde ineen, alle politieke partijen explodeerden. Andreotti, Craxi, ‘Toto’ Riina, Falcone – illustere namen uit die tijd. De maffia had het land in zijn greep. Rechters werden vermoord, politici vluchtten de grens over.

Tegelijkertijd draaide de economie als een lier. In het Noorden barstte het van de kleine ondernemers die zich van de politiek niets aantrokken en gewoon hun werk deden.

Dus in Italië hebben politiek en economie niets met elkaar te maken?

Politiek en economie hebben nergens iets met elkaar te maken. China heeft een communistische dictatuur, maar deze week werd bekend dat de kapitalistische economie daar met 11,4 procent de grootste groei heeft in dertien jaar. De Amerikaanse economie beleeft een crisis die de wereld in de ellende kan meesleuren, maar de verkiezingscampagne heeft het niveau van een omgekeerde Biotex-spot: wie van de kandidaten heeft de vuilste was? Om van de Palestijnen maar te zwijgen.

Pardon, Palestijnen?

Politiek gezien is het een puinhoop, maar de inwoners van Gaza hebben laten zien waar het in het leven om gaat: sigaretten, kleding, kippen, cement, tapijten. Heus, ze zijn geen spat anders dan Chinezen, Italianen en Amerikanen. Ik zag geen Palestijn uit Egypte terugkomen met een koran onder de arm, of een kalasjnikov.

Was het geen wanhoopsdaad?

Ik zou wat in Gaza gebeurde eerder willen vergelijken met de belastingverlaging van Bush: het aanzwengelen van de binnenlandse bestedingen in tijden van recessie. Let bij het WK 2010 goed op het Palestijnse team!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden