Q & A: Maoïsme op z’n Nepalees

Door Rob Vreeken..

Hoe valt de verkiezingsoverwinning van de maoïsten in Nepal te verklaren?

Bergen.

Bergen?

Bergen. De maoïsten begonnen hun opstand diep in de Himalaya en omsingelden van daaruit de hoofdstad. Dat is een communistische traditie. Fidel Castro begon zijn guerrilla met twaalf man in een berghut in de Sierra Maestre. Mao trok in 1934 in de Lange Mars, waarin hij zich overigens zelf de hele 10.000 kilometer als een Chinese keizer liet sjouwen in een draagstoel, naar de Qingling-bergen en veroverde van daaruit met zijn boerenleger het land. Jan Marijnissen begon zijn opmars met een handvol gezworenen vanaf een berg in Oss.

Een berg in Oss?

Jazeker. Wacht, ik zoek het even op. O nee, hier staat het: vanuit De Herberg in Oss. Aan de stamtafel daar werd de Kommunistische Eenheidsbeweging Nederland (marxistisch-leninistisch) omgedoopt in SP. Aan het eind van de avond moest Jan ook worden gesjouwd door zijn kameraden, maar dat had andere redenen.

De SP heeft toch nooit de macht veroverd?

Daarvoor is Nederland toch te plat. Nepal heeft de hoogste bergen ter wereld, vandaar.

Wat gaan de maoïsten in Nepal nu doen?

Als ze zuiver in de leer zijn, doorlopen ze alle stadia van het maoïsme. Dus de campagne Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts, het Rode Boekje, de Bende van Vier, het Rode Broekje (ook wel de Grote Sprong van Voorzitter Mao in de Gele Rivier, Gekleed in Zijn Rode Zwembroek), de Grote Proletarische Culturele Revolutie – met andere woorden: een hoop gelazer dat helemaal nergens toe leidt. Mao had de Chinezen ook na dertig jaar revolutie niet méér te bieden dan twee gratis kommen rijst per dag en een fiets. Als die Nepalese maoïsten slim zijn, slaan ze al die fasen over en beginnen ze meteen met de campagne Laat Honderd Exportzones Bloeien. Dan zijn ze in 2032 klaar voor de Olympische Spelen.

Moeten we ons zorgen maken over het maoïsme in Nepal?

We moeten ons altijd zorgen maken over Nepal. Nepal is een van de armste landen ter wereld. Niet alleen de bergen zijn er hoog, ook de kindersterfte, het analfabetisme en de ondervoeding bij de jeugd. De stijging van de rijstprijs komt er extra hard aan, ze moeten alles importeren. Die Nepalezen hebben natuurlijk gedacht: ha, maoïsme, dat is elke dag twee gratis kommen rijst!

En een fiets.

Nee, geen fiets.

Waarom niet?

Die bergen natuurlijk!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden