Q & A: Kleine greep uit 'Enjoy Afghanistan'

Hoe gevaarlijk is het, daar in Afghanistan?..

Rob Vreeken

Het is zaak je strikt aan de veiligheidsvoorschriften te houden.

Hoe luiden die?

Ze worden beschreven in Enjoy Afghanistan, het 378 pagina’s tellende handboek voor buitenlanders die hier werken, met onderwerpen als ‘Wat te doen bij een raketaanval?’, ‘Hoe overleef ik een ontvoering?’ en ‘Wat moet ik doen als ik op het punt sta op een landmijn te stappen?’

Wat moet je dan doen?

Het handboek Enjoy Afghanistan tevoorschijn halen en het hoofdstuk ‘Wat moet ik doen als ik op het punt sta op een landmijn te stappen?’ opslaan.

En wat staat er dan?

Blijven staan. Hard ‘Stop! Mijnen!’ roepen. Langzaam teruglopen in je eigen voetstappen.

Hoe overleef je een ontvoering?

Geen verzet plegen. Maak zo’n menselijk mogelijke indruk, praat met je ontvoerders over kinderen en familie. Bestrijd verveling door lichamelijke oefening en mentale activiteit. Hoe langer een ontvoering duurt, hoe groter overigens de kans te overleven. De kidnappers zijn dan uit op losgeld.

Wie betaalt dat? De Nederlandse regering?

Nee, de werkgever. Den Haag betaalt per definitie niet.

Heeft PCM Uitgevers daar nog wel geld voor?

Daarover staat niets in Enjoy Afghanistan.

Welke voorzorgsmaatregelen zijn er?

Neem, elke keer als je naar buiten gaat, minimaal het volgende mee: zaklantaarn; satelliettelefoon; extra batterijen; voedsel en water voor twee dagen; woordenboek Dari-Engels; eerstehulpkit; het boek Als er geen dokter in de buurt is; slaapzak; rugzak; hoed tegen zonnesteek; extra schoenen; het handboek Enjoy Afghanistan. En uiterst belangrijk: gedraag je zo onopvallend mogelijk. De kans op iets fataals is overigens lang niet zo groot als de kans de Afghaanse omgangsvormen te schenden. Geen land kent een zo gecompliceerde etiquette. Die beslaat het veruit grootste hoofdstuk in Enjoy Afghanistan. Een kleine greep uit wat je – als man! – nooit mag doen: een vrouw aankijken; schoenen aanhouden in huis; met de voeten naar iemand wijzen; neus snuiten; met de linkerhand eten; iemand vragen hoe het met zijn vrouw gaat; meteen ter zake komen; een T-shirt dragen met het opschrift ‘I HAD SEX ON THE BEACH’. Geen gevaarlijker mijnenveld dan de Afghaanse etiquette. Bij het minste stap je mis en ontploft de Afghaan. Dan helpt zelfs Enjoy Afghanistan niet meer.

Wat waardeert Q & A vooral in de Afghanen?

Hun gastvrijheid.

Rob Vreeken

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden