Q & A: Geen oranje voor de paus

Door Rob Vreeken..

Rob Vreeken

Wordt de paus morgen vermoord?

Wat zullen we nou beleven?

Zo raar is dat niet. Osama bin Laden heeft deze week gedreigd Europa ‘zwaar te straffen’ wegens de Deense cartoons. Hij had het over ‘een nieuwe kruistocht tegen de islam’, waarbij ook paus Benedictus XVI ‘een belangrijke rol’ speelt. Morgenochtend spreekt de paus in Rome de zegen Bert et Urnie uit en dan*

Welke zegen?

Geintje, moet kunnen. Als je een grapje over de islam maakt worden de moslims boos, maar christenen kunnen dat wel hebben. Als hij morgen zijn Urbi et Orbi uitspreekt, staat de paus open en bloot op dat balkon. Klein kunstje om hem vanaf het Sint Pietersplein, dat vol mensen staat, neer te schieten. De symbolische betekenis van zo’n aanslag zou minstens zo groot zijn als die op de dubbelfallus van het Amerikaanse imperialisme, toch?

Onzin. Er is maar één vraag die er morgen in Rome toe doet.

Te weten?

Zal de paus opnieuw zijn dank uitspreken voor de bloemen uit Nederland? Zijn voorganger, Johannes Paulus II, zei altijd in onbeholpen Nederlands, als een prins Bernhard die zich in zijn anjer had verslikt: ‘Bedankt voor dè bloemen.’ Toen Benedictus het overnam, vroeg iedereen zich af of hij de traditie zou voortzetten. Dat deed hij. Wat heet – in vloeiend Nederlands sprak hij de woorden: ‘Ik wil mijn hartelijke dank tot uitdrukking brengen voor de vele bloemen uit Nederland voor de Paasmis op het Sint Pietersplein.’

Zijn er dit jaar wel bloemen uit Nederland?

Zeker. De versiering van het Sint Pietersplein wordt voor de 23ste keer verzorgd door bloemist Charles van der Voort uit Leiden. Q & A had hem gisteren aan de telefoon. Hij was net klaar met het maken van de bloemstukken, bijna 45. Vandaag wordt de tuin aangelegd, morgenochtend vroeg volgt de ‘finishing touch’, zoals Charles het noemde, het op hun plek zetten van de bloemen. Wit is dit jaar het thema, na het oranje van vorig jaar. Verstandig.

Verstandig?

Nu Geert Wilders elk moment kan gaan uitzenden, en nu Osama bin Laden elk moment een aanslag kan uitvoeren ergens in Europa, is het maar beter als Nederland niet te veel de aandacht te trekken. De film van Wilders zal ongetwijfeld een ‘onacceptabele provocatie’ zijn van de ummah, de wereldwijde moslimgemeenschap.

Heeft Osama dat gezegd over de film?

Nee, de paus, over de Deense cartoons.

Laffe paap.

Nu ga je te ver.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden