Q & A: De werkwoorden van Wilders

Door Rob Vreeken..

Wat vinden we ervan dat de Britten Geert Wilders bij de grens hebben geweerd?

Schandalig natuurlijk.

Want?

Ze hadden hem op de terugreis moeten tegenhouden.

Even serieus: hoe heeft de Britse pers gereageerd op de komst van Wilders?

Onwennig. Volgens de meeste commentaren had hij toegelaten moeten worden, maar het is te merken dat de Britten zich niet goed raad weten met het fenomeen Wilders. The Guardian had gisteren, naast het nieuws, een stukje over zijn kapsel. ‘Als iemand er bezwaar tegen heeft racist genoemd te worden’, stond er, ‘vereist het een zekere ironie om je zilveren lokken in de meest suprematistische kuif te föhnen die de kapper op zijn menu heeft staan.’

Nou ja, zeg.

‘Het komt’, aldus de Britse kwaliteitskrant, ‘niet vaak voor dat je de kans krijgt iemands haar te beschrijven als ronduit racistisch, maar inderdaad, er is geen ander woord voor deze Toni & Guy meets Himmler look.’ Toni & Guy is een Britse keten van kapperszaken.

Schandalig!

Het gaat verder. ‘Misschien komt het doordat elke lok strikt gecontroleerd is, dat je naar dit kapsel kijkt en meteen denkt ‘Ah! Racisme!’ Misschien is het de satan-achtige punt op zijn voorhoofd. Misschien komt het doordat je je direct afvraagt hoeveel kopieën van Mein Kampf hij onder dat haar kwijt kan.’

Mein Kampf? Het moet niet gekker worden! Maar waarom zit Q & A zo te grijnzen?

Excuus, Q & A hoort natuurlijk verontrust te zijn, en zich zorgen te maken over de vrijheid van meningsuiting, maar er schuilt een zekere ironie in het feit dat de ophef ontstaat rond de man die vorige maand Kamervragen stelde naar aanleiding van de komst naar Nederland van imam Khalid Yasin uit Sheffield. Wilders drong er bij de regering op aan ‘deze kwaadaardige man’, die ‘haat komt zaaien’, de toegang tot Nederland te ontzeggen. Taalwetenschappers hebben in de Handelingen van het parlement geturfd welke werkwoorden door Geert Wilders het vaakst worden gebruikt. Kijk, dit is de top-20. Lees eens even voor?

Verbieden, uitzetten, schrappen, opsluiten, straffen, terugsturen, tegenhouden, verscheuren, vervolgen, afschaffen, beboeten, sluiten, verplichten, aanklagen, opschorten, stopzetten, verbranden, dwingen, opheffen, weigeren.

En dan hebben we het dus over de Partij voor de Vrijheid.

Wat moeten we nu doen met die Britten?

Uit de EU zetten, ambassade sluiten, The Guardian verscheuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.