Pyromaan laat spoor van autowrakken achter zich in Hengelo

Meer dan veertig verbrande auto's in twee maanden tijd. In Hengelo is een autopyromaan actief die een spoor van uitgebrande wrakken door de stad trekt....

MAC VAN DINTHER

Van onze verslaggever

Mac van Dinther

HENGELO

Op eerste paasdag vestigde de brandstichter een nieuw record. In één nacht tijd stichtte hij op zes plekken brand. Negen auto's gingen in vlammen op. Het oude record, gevestigd op 5 februari, stond op vijf brandstichtingen in één nacht.

De brandstichter is sinds eind januari bezig. Het begon met een paar auto's per week, met een uitschieter op 5 februari. Vanaf half februari werd het een beetje rustiger. Maar de eerste twee weken van maart sloeg hij weer volop toe, om daarna een week niets van zich te laten zien.

Tot de nacht van eerste op tweede paasdag. Tussen vier en vijf uur 's nachts werden op zes plaatsen auto's in brand gestoken. Bij automobielbedrijf Nijkrake vielen drie auto's ten prooi aan de vlammen. Gelukkig waren het geen nieuwe auto's, zegt directeur/eigenaar Nijkrake. 'Het waren occasions die voor de deur staan geparkeerd. Maar het is toch een schade van 25 duizend gulden.'

Nijkrake denkt dat het gaat om een wraakactie. Twee weken geleden schoot de autodealer samen met een paar bevriende ondernemers een slachtoffer van de brandstichter te hulp.

'Dat was een man die jarenlang in de WW had gezeten, maar niet aan de slag kwam. Hij was een eigen dakdekkersbedrijfje begonnen met een busje dat hij zelf helemaal had opgeknapt.'

Voordat de startende ondernemer zijn busje goed en wel in gebruik kon nemen, ging de brand er al in. 'Ik las dat in de krant. Het trof mij zozeer, dat ik hem gratis een jaar lang een auto ter beschikking heb gesteld.'

Met de beste bedoelingen, verzekert Nijkrake. 'Maar een beetje positieve reclame, daar is toch ook niets op tegen. Een verslaggever van de plaatselijke krant zei: ''Het is tegenwoordig niks als rottigheid. Ik ben blij dat ik ook eens zo'n verhaal in de krant kan zetten''.'

Toen Nijkrake zijn naam prominent terugzag in de regionale pers, realiseerde hij zich dat hij de brandstichter daarmee misschien wel op een idee had gebracht. 'Ik heb namelijk nogal veel auto's.' Vandaar dat de politie extra goed oplette rondom zijn bedrijf. Maar de brandstichter hield zich stil en de waakzaamheid verslapte. Met Pasen, toen niemand in de buurt was, sloeg hij alsnog toe.

Met de branden van Pasen erbij zijn de afgelopen twee maanden dertig branden gesticht, 42 auto's werden beschadigd. De dader is vooral actief aan de oostkant van Hengelo, maar nooit buiten de stad, zegt politiewoordvoerder H. Holslag.

De politie neemt aan dat alle brandstichtingen het werk zijn van een en dezelfde persoon, al is het niet uitgesloten dat het een groepje van meer personen betreft. Waarschijnlijk is het een man, omdat brandstichters meestal mannen zijn. De dader gaat steeds op dezelfde manier te werk. Hij stopt iets brandbaars, waarschijnlijk aanmaakblokjes, onder de motorkap en steekt dat aan.

De politie heeft geen idee wat de brandstichter beweegt. De afgelopen jaren is het een paar keer voorgekomen dat radicale activisten autobanden doorsneden of auto's vernielden uit protest tegen de milieuvervuiling. Maar de brandstichter van Hengelo laat uit niets blijken dat het om een protestactie gaat.

Rechercheurs hebben al talloze verklaringen verzameld, maar niemand heeft de dader ooit gezien, en sporen laat hij niet na, aldus Holslag. 'Onze enige hoop is eigenlijk dat we hem een keer op heterdaad betrappen.' Tot die tijd kunnen Hengeloënaren hun auto beter binnen zetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden