Pyongyang slaat milde toon aan

Zuid-Korea bespeelde de juiste snaar bij de noorderburen en dus sloeg Pyongyang ineens een veel mildere toon aan. Er kan weer worden gepraat....

'Respect' is waarschijnlijk toch het toverwoord dat Noord-Korea na meer dan een jaar heeft doen terugkeren naar het zespartijenoverleg over zijn nucleaire ambities. Respect en een subtiele omkering van woorden.

Tijdens een informeel etentje in Peking met biefstuk en kwarktaart sloegen de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Christopher Hill en zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Kim Kye Gwan zaterdagavond spijkers met koppen: in de week van 25 juli wordt het zespartijenoverleg hervat. In Peking. De deelnemende landen zijn al jaren dezelfde: Noord-Korea, Zuid-Korea, de VS, China, Rusland en Japan. Vorig jaar juni had Noord-Korea de conferentiezaal verlaten, uit verontwaardiging over de agressieve houding die het bij de Verenigde Staten meende te bespeuren. In de overtuiging dat Noord-Korea niet alleen in staat is kernwapens te maken maar waarschijnlijk zelfs al twee tot zes kernbommen heeft, had president Bush het geïsoleerde, stalinistische land ingedeeld bij 'de As van het Kwaad', een eer die het deelt met het Irak van Saddam en het Iran van de ayatollahs.

Kernwapens? Noord-Korea had ze naar eigen zeggen nodig ter 'afschrikking' van de agressieve bedoelingen van de Amerikanen. Daar viel niet over te praten. Zeker niet zolang Bush en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, harde woorden bleven spreken over het 'dictatoriale bewind' van vader en zoon Kim in Noord-Korea. In januari nog noemde minister Rice het land 'een buitenpost van tirannie'. Een beetje respect verwachtte Noordvan zijn onderhandelingspartners.

Dat het zespartijenoverleg nu eindelijk toch weer wordt hervat, is niet het gevolg van een Amerikaanse diplomatieke souplesse. Het was Zuid-Korea dat de juiste snaar bij zijn noorderburen wist te bespelen. In het veelgeplaagde Noord-Korea voltrekt zich wederom een hongersnood en Zuid-Korea beloofde onmiddellijk praktische hulp, in de vorm van scheepsladingen rijst en kunstmest. Noord-Korea stuurde schepen om de goede gaven op te halen, en de stemming verbeterde haast op slag .

Pyongyang gaf uiting aan zijn vreugde dat de Amerikaanse regering de leider van de natie nu eens had aangeduid als 'Mister Kim Jong Il', in plaats van als 'de Noord-Koreaanse dictator'. Dat was nu eens een teken van respect. Pyongyang sloeg nu ook zelf een andere toon aan. De stelling 'Noord-Korea heeft kernwapens nodig om de Amerikaanse agressie af te schrikken' werd omgezet in het veel vriendelijker klinkende standpunt: 'Als de VS ons niet bedreigen, heeft Noord-Korea geen kernwapens nodig.'

Zaterdag werd de zaak bezegeld bij biefstuk en taart. Maandag werd de uitgever van de New York Times allerhoffelijkst ontvangen in Pyongyang, waar hij de hand mocht schudden van minister van Buitenlandse Zaken Paek Nam Sun en de vice-voorzitter van het parlement, Yang Hyong Sop. Het leek wel of in Pyongyang een zomerbriesje was opgestoken.

Maar de Amerikanen blijven results oriented. 'Het doel van de besprekingen is niet om besprekingen te voeren', luidde het droge commentaar van minister Rice. 'Het doel van de besprekingen is om vooruitgang te boeken.' En dat is, met Noord-Korea als gesprekspartner, altijd een ongewisse zaak .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden