Pyongyang dreigt met raketproef

Noord-Korea heeft zaterdag gedreigd zijn raketproeven te hervatten. Ook liet Pyongyang weten dat de in december opgestarte kernreactor al over een paar weken in bedrijf zal zijn....

De vrees groeit dat als de VS de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il niet zijn zin geven, deze binnenkort zal beschikken over een nucleair arsenaal. Hij kan dan atoombommen en raketten gaan verkopen aan landen als Irak, Iran en Syrië of aan terroristische organisaties.

Noord-Korea voert de spanning ditmaal veel sneller op dan tijdens de vorige nucleaire crisis in 1993-1994. Terwijl het zaterdag in de wereld nog nagalmde van de veroordelingen over de opzegging 'uit zelfverdediging' van het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens, veroorzaakte de Noord-Koreaanse ambassadeur in Peking een nieuwe donderslag.

Hij deelde mee dat zijn land zich niet meer gebonden acht aan het moratorium van 1999 op raketproeven. In 1998 schoot Noord-Korea een middellange-afstandsraket af die over Japan heenvloog. Amerikaanse experts menen dat Noord-Korea een raket kan ontwikkelen die de VS kan treffen.

Zaterdag was er in Pyongyang een massabetoging tegen de VS, waaraan volgens het staatspersbureau ruim een miljoen Noord-Koreanen deelnamen. Ze gaven uiting aan hun 'brandende haat tegen het Amerikaanse imperialisme'.

Diezelfde dag had gouverneur Richardson van de Amerikaanse staat New Mexico zijn derde gesprek op rij met twee bij de VN gestationeerde Noord-Koreaanse diplomaten. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken leverde het overleg weinig nieuws op. Wel zeiden de diplomaten dat Pyongyang een dialoog wil met Washington. Daarvoor sprak ook Richardson zich uit. Hij kwam zondag met de aanbeveling aan de Amerikaanse regering te gaan onderhandelen met Noord-Korea over een niet-aanvalsverdrag, om de spanningen te verminderen.

Tal van initiatieven zijn genomen om de crisis te bezweren. Samen met Japan, Zuid-Korea en China werkt Rusland aan een deal waarin Pyongyang zich verplicht het non-proliferatieverdrag na te leven, in ruil voor veiligheidsgaranties en hervatting van de hulp. Moskou heeft Noord-Korea een kerncentrale aangeboden voor de opwekking van elektriciteit.

De Amerikaanse onderminister James Kelly overlegt vanaf vandaag in Zuid-Korea, China en Japan. President Bush heeft Peking aangespoord zich in te zetten om een 'vreedzame multilaterale oplossing' te bereiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.