PVV zocht steun op extreem-rechtse website

ROTTERDAM (ANP) - De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen november steun gezocht op extreem rechtse en radicale internetfora. Dat heeft NRC Handelsblad zaterdag gemeld op basis van eigen onderzoek.

De partij van Geert Wilders deed voor het eerst mee aan de verkiezingen. Het had daarom in elk van de negentien kiesdistricten minimaal dertig ondersteuningsverklaringen van kiezers nodig.

Volgens NRC Handelsblad heeft een medewerker van Wilders een oproep voor het inleveren van deze verklaringen onder meer op het extreem-rechtse forum Polinco gezet. De krant stelt dat de medewerker heeft gezegd dat hij er pas achteraf achterkwam dat de site extreem rechts is.

Wilders ontkent

De oproepen op de internetfora zijn opmerkelijk omdat Wilders zelf zich publiekelijk altijd heeft gedistantieerd van extreem-rechts. Geert Wilders ontkent dat hij steun heeft gezocht bij extreem-rechts. Hij benadrukte zaterdagmiddag op Radio 1 dat de PVV zich nog steeds distantieert van partijen als Vlaams Belang.

,,Een stagiair plaatst twee verkeerde zinnen op een website. De krant heeft met medewerkers van ons gesproken, maar onze versie is niet in de krant gekomen. We hebben ons altijd gedistantieerd van dat soort partijen, en dat blijven we doen.''

NRC Handelsblad zegt echter prints te hebben waaruit wel degelijk zou blijken dat de medewerker bezoekers van twee extreemrechtse sites om handtekeningen heeft gevraagd.

Volgens de antifascistische onderzoeksgroep Kafka hebben verschillende mensen gehoor gegeven aan de oproep van de PVV op extreem-rechtse websites. De organisatie trof in totaal van 34 rechts-extremisten ondersteuningsverklaringen aan, meldt NRC Handelsblad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden