PVV zet CDA'er Veldhuijzen klem bij wet thuiszorg

De PVV heeft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) van Volksgezondheid voor het blok gezet. De staatssecretaris heeft in de Eerste Kamer haar veto uitgesproken over een SP-wetsvoorstel, dat met steun van de PVV is aangenomen.

DEN HAAG - Het betreft een initiatiefwetsvoorstel van voormalig SP-Kamerlid Agnes Kant, waarin staat dat de gemeenten de thuiszorg niet meer openbaar hoeven aan te besteden. Zo moet de kwaliteit van de zorg worden verbeterd. In de Tweede Kamer stemden SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SGP, PVV en Rita Verdonk voor. In de senaat stemden PvdA, GroenLinks, SP, PVV, PvdD en 50PLUS voor.


Tijdens de behandeling in de Eerste Kamer stuurde Veldhuijzen van Zanten een brief naar de Eerste Kamer. Daarin betoogde zij dat het wetsvoorstel strijdig is met Europese afspraken en andere, nationale wetten. In feite sprak zij daarmee een veto uit over het wetsvoorstel. 'De regering is dan ook van mening dat het tot wet verheffen van het voorliggende initiatiefwetsvoorstel - met het oog op het in strijd zijn van dit voorstel met het Europees recht - zeer onwenselijk is. Indien het voorstel wet zou worden, worden gemeenten in een lastige positie gebracht en zal dit de gewenste duidelijkheid omtrent de aanbestedingsregels zeker niet ten goede komen', schreef Veldhuijzen van Zanten de Eerste Kamer.


Na beraad stemde de Eerste Kamer dinsdag toch over het wetsvoorstel. Opmerkelijk genoeg stemde de PPV met de oppositie voor, waardoor het wetsvoorstel is aangenomen. Veldhuijzen van Zanten moet nu een wetsvoorstel waar zij tegen was, doorsturen naar de koningin voor ondertekening of het parlement negeren en het wetsvoorstel naast zich neerleggen. Dan heeft zijn een groot politiek probleem met zowel de Eerste als de Tweede Kamer.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden