PVV wil 'volle mep' voor pleger meerdere misdrijven

REMCO MEIJER

DEN HAAG - Nederland moet een cumulatief strafstelsel invoeren. Wie meerdere misdrijven met meerdere slachtoffers pleegt, moet voor al die misdrijven 'de volle mep' krijgen. Dat bepleit PVV-Kamerlid Lilian Helder. Zij wil de huidige praktijk van 'kwantumkorting' uitbannen.

Wie tien verkrachtingen pleegt, moet daar naar Amerikaans model ook tien keer volledig voor worden gestraft, zegt Helder. De zogenoemde 'meerdaadse samenloop' moet uit het wetboek van strafrecht worden geschrapt.

De samenloopbepaling maakt nu dat de straf voor tien verkrachtingen hooguit één maal twaalf jaar is (de maximumstraf voor een verkrachting), vermeerderd met een derde van dat maximum, totaal zestien jaar. Helder: 'Verschrikkelijk. We moeten verder plussen, zodat je uitkomt op levenslang.'

Het Kamerlid doet haar uitspraak naar aanleiding van de tweede voorgeleiding, vrijdag, van Robert M. Hij is hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak rond enkele kinderdagverblijven. Het Openbaar Ministerie heeft 85 aanklachten tegen hem. Eerder al ergerde Helder zich aan de gang van zaken in de ontuchtzaak rond de zwemleraar Benno L. uit Den Bosch. Hem waren vijftig zaken ten laste gelegd.

Helder: 'Plus eenderde van de maximumstraf, dat is aan zo'n enorme hoeveelheid slachtoffers niet uit te leggen. En vaak wordt die eenderde niet eens ten uitvoer gelegd, vanwege vervroegde invrijheidstelling. Dat is helemaal triest.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden