PVV wil in 2018 in zo veel mogelijk gemeenten meedoen aan verkiezingen

Geert Wilders wil 'een nieuwe stap zetten' door met zijn PVV in zo veel mogelijk gemeenten mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Daarmee doorbreekt Wilders de strategie van 'consolideren' die hij twee jaar geleden nog verkoos. Sinds 2010 is de PVV op gemeentelijk niveau alleen vertegenwoordigd in de raad van Almere en van Den Haag.

In een videoboodschap op YouTube kondigde Wilders zaterdagochtend zijn koerswijziging aan. Hij meldde nadien via twitter 'uit het hele land al meer dan 100 sollicitaties' te hebben ontvangen. Behalve in twee gemeenten en de Tweede Kamer (12 zetels) is de PVV aanwezig in de Eerste Kamer (9 zetels), het Europees Parlement (4 leden) en alle twaalf provincies. Een landelijke deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen hield Wilders tot nu toe af uit vrees voor controleverlies.

Zijn politieke eenmansbeweging heeft van het begin af aan moeite gehad kandidaten te vinden voor alle politieke vacatures. De verwachting dat hij in 2014 in plaatsen met veel PVV-stemmers zoals Volendam en Roermond zou meedoen, kwam niet uit. Deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag stond indertijd zelfs even op de tocht door verkruimeling van zijn fractie daar. Na de 'minder, minder'-uitspraken over Marokkanen in maart 2014 verloor Wilders in alle geledingen sympathisanten.

Maar nu de Partij voor de Vrijheid tien jaar bestaat, is het volgens Wilders tijd 'in de haarvaten van de Nederlandse samenleving te gaan zitten'. Hij kondigt dat aan op een moment waarop de PVV in de peilingen weer stijgt (27 tot 31 zetels) en een week voordat de rechter in de 'minder, minder'-zaak uitspraak doet. Het Openbaar Ministerie heeft vijfduizend euro boete tegen Wilders geëist.

Een ledenpartij wordt de PVV nog altijd niet. Volgens Wilders interesseert dat de Nederlanders niet. Hij voorkomt daarmee bovendien dat de PVV een partij 'voor cowboys en neonazi's' wordt, vertelden ex-medewerkers in het verleden. Hoewel hij ze nooit heeft kunnen voorkomen, wil Wilders door de regie te houden de 'LPF-achtige toestanden' vermijden waarmee Pim Fortuyn te kampen had. Het nieuwe potentieel voor PVV-kader zou vooral in kweekvijvers rond de provinciale fracties in Gelderland en Brabant zitten.

In zijn wervingsboodschap zei Wilders: 'Wij gaan Nederland bevrijden van de politieke elite die ons land kapot wil maken.' Volgens hem zijn de landelijke verkiezingen van 15 maart pas het begin: 'Van stad tot stad, van dorp tot dorp gaan wij ons land terugveroveren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden