PVV wil Duitse ambassadeur laten ontbieden om anti-neonazi-brochure

De PVV heeft Kamervragen gesteld aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over een Duitse anti-neonazi-brochure. Ook willen zij dat Rosenthal de Duitse ambassadeur ontbiedt.

In de 32 pagina's tellende brochure, die waarschuwt voor de tactieken van neonazi's op sociale netwerken, wordt drie keer aan PVV-leider Geert Wilders gerefereerd. Tweemaal wordt hij genoemd, één keer staat zijn foto afgedrukt. Zo staat er in de folder te lezen dat internetters op hun profielfoto een logo plaatsen van een moskee met een kruis erdoor, een logo 'dat onder andere door Geert Wilders wordt gebruikt'. Ook wordt er in de tekst melding gemaakt van de bijeenkomsten van de islamkritische Duitse partij 'Die Freiheit', waar Wilders enkele malen te gast was.

Ministerie van Justitie
De brochure is uitgebracht door de Amadeu Antonio Stiftung, een stichting die opkomt voor een burgermaatschappij en een democratische cultuur, en is gefinancierd door het Duitse ministerie van Justitie. De minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger heeft het voorwoord geschreven. Daarin stelt zij dat 10 procent van de Duitse jongeren een 'rechtspopulistische tot rechtsradicale instelling heeft'. Het aantal personen uit deze groep die het geweld tegen minderheden goedkeuren, is volgens de minister vorig jaar 'met een angstaanjagende 16 procent' gestegen.

Volgens de minister zijn deze ontwikkelingen 'het fundament' waarop de Zwickau-groep zich vormde en 'willekeurig mensen doodde'. Deze cel, die vorig jaar werd ontdekt, bracht negen buitenlanders en een agente om het leven. 'Dat gevaar moeten we in de ogen kijken ', aldus de minister en zij hoopt dan ook dat veel mensen de brochure zullen lezen en verspreiden.

Schandelijke beweringen
Volgens de PVV schrijft de Duitse minister hiermee dat het gedachtegoed van PVV-fractieleider Geert Wilders een voedingsbodem voor Duitse neonazi's en hun willekeurige moorden wordt genoemd. De partij wil dat Rosenthal afstand neemt van deze 'schandelijke beweringen' en de ambassadeur ontbiedt 'om met kracht te protesteren tegen het betalen met Duits belastinggeld van brochures die lasterlijk zijn voor een belangrijke Nederlandse politieke partij en haar fractievoorzitter'.

Netz Gegen Nazis2.0 Internet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden