dagkoersenuw politieke nieuwsbrief

PVV 'walgt' van Franse verkwisting in Europarlement, maar zit zelf ook mis

Redactie
PVV-leider Geert Wilders. Beeld ANP
PVV-leider Geert Wilders.Beeld ANP

Goedemiddag, vandaag moest de PVV zich verantwoorden voor het verbrassen van geld door haar fractie in het Europarlement, terwijl Kamervoorzitter Arib de uitgelachen vlag in de Tweede Kamer verving door een veel duurder exemplaar.

Hier zijn uw Dagkoersen. Ontvangt u deze politieke nieuwsbrief liever dagelijks gratis in uw mailbox? Regel het hier heel eenvoudig.

null Beeld

VERKWISTING VAN DE DAG
Declaratiedrift bij EU-groep PVV

‘Opheffen die bende!’, schreef Geert Wilders in maart. De PVV-leider reageerde op Twitter op een artikel in De Telegraaf waarin werd verhaald over de steeds hogere kosten van het Europees Parlement. Het was koren op de molen van Wilders, die al jaren fulmineert tegen het parlement en de salarissen die de parlementariërs er opstrijken. Met die verspilling moest het maar eens afgelopen zijn.

Blij zal Wilders dan ook niet zijn geweest toen hij vernam dat juist de Europese fractie van zijn PVV verantwoordelijk is geweest voor een nog hogere rekening. Uit een rapport van accountantskantoor EY blijkt dat Europa van Naties en Vrijheid (ENF), zoals de groep eurosceptische en rechts-populistische partijen heet, in 2016 bijna een half miljoen euro onterecht heeft gedeclareerd. Geld dat opging aan dinertjes, dure flessen champagne en cadeautjes als manchetknopen en badproducten.

In een schriftelijke reactie wijzen de Europarlementariërs van de PVV met de beschuldigende vinger naar het Franse Front National, dat samen met de PVV en partijen als Vlaams Belang en het Italiaanse Lega tot de ENF behoort. ‘In 2016 zijn door de Franse delegatie in het Europees Parlement in de groep waar de PVV deel van uitmaakt, dure champagne en diners gedeclareerd’, luidt het persbericht. ‘De PVV-delegatie walgt van deze verrijking door de Franse delegatie en neemt hier volledig afstand van.’

De meest exorbitante declaraties komen inderdaad op conto van de Fransen. Toch is de PVV niet helemaal vrij van blaam. Volgens EY kocht PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra een ‘buitensporige hoeveelheid gadgets’ toen hij een kleine 5 duizend euro neerlegde voor zo’n 100 leren schrijfmappen met daarop het PVV-logo. De partij geeft deze aankoop grif toe. ‘De PVV betreurt deze gang van zaken.’ Het teveel gedeclareerde bedrag wordt op het budget voor 2018 in mindering gebracht, zegt de partij.

Zijlstra zelf laat tegenover ANP weten dat de conclusies uit het EY-rapport hem verbijsteren. Volgens hem is zijn aankoop in 2016 goedgekeurd door zowel de ENF als het parlement. Pas na het aanscherpen van de regels, in 2017, kon zijn eerder ingediende declaratie niet meer door de beugel. Zijlstra: ‘Met al mijn uitgaven volg ik al acht jaar de richtlijnen van de administratie. Ik laat pas leveren bij groen licht.’

UITSPRAAK VAN DE DAG
Volkert mag emigreren

Illustratie van Volkert van der G.  in de Haagse rechtbank. Beeld ANP
Illustratie van Volkert van der G. in de Haagse rechtbank.Beeld ANP

Volkert van der G. hoeft zich niet meer te melden bij de reclassering. De Haagse rechtbank oordeelt vandaag dat de moordenaar van LPF-leider Pim Fortuyn ‘onmiskenbaar een zeer ernstig feit heeft gepleegd’, maar dit speelt geen rol bij de vraag of de meldplicht van Van der G. nog nuttig is. Volgens de rechter is de kans op herhaling zeer laag en dus hoeft hij zich niet langer elke zes weken te melden.

Onduidelijk is nog of het Openbaar Ministerie (OM) in beroep gaat. Van de nabestaanden van Pim Fortuyn hoeft dat niet. Van der G. wil het land verlaten en zij zien niets liever gebeuren. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming wil niet op de uitspraak ingaan. Dat is een zaak van de rechter.

Wel laat Dekker weten dat hij het systeem van voorwaardelijke invrijheidstelling op de schop wil nemen. Van der G. kwam in 2014 vrij na het uitzitten van twee derde van zijn celstraf. Volgens Dekker is vervroegd vrijkomen nu te zeer een automatisme. Binnenkort stuurt hij een voorstel naar de Tweede Kamer.

VVD-Kamerlid Foort van Oosten wacht met smart op Dekkers plan, maar treurt niet om Van der G.’s aanstaande afscheid. ‘Ik neem aan dat hij heel, heel ver weggaat. Ik zou zeggen: vertrek naar Paaseiland, en de groeten.’

VLAG VAN DE DAG
Kaasprikker verdwijnt

Iets meer dan een half jaar mocht ze er staan: de allereerste Nederlandse vlag in de Tweede Kamer. Het natiesymbool arriveerde in november op voorspraak van nagenoeg de hele Kamer, die vond dat de plenaire zaal best wat meer vaderlandsliefde mocht uitstralen. Waar kon dat beter mee, dan met de driekleur?

Maar weinigen waren blij met het resultaat. ‘Een teleurstellend Madurodam-gedoe', noemde FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet de iele vlag, die met stok en al een paar honderd euro kostte. ‘Zijn we blij met deze kaasprikker?’, vroeg het D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, daarmee verwijzend naar de kleine vierkanten voet van de vlag.

Kamervoorzitter Khadija Arib verving de vlag vandaag door een groter en steviger exemplaar. Prijskaartje? Zo’n 12 duizend euro. ‘Deze nieuwe vlag past veel beter bij de grootte van de zaal en straalt zo wat meer grandeur en klasse uit in het Nederlandse huis van de democratie’, schrijft Arib. De huisarchitect verving ook de voet: met wat fantasie ziet u in de nieuwe een mens-erger-je-niet-pion.

SPEECH OP KOMST
Blok spreekt VN toe

De aandacht voor de MH17-ramp – en daarmee voor de verantwoordelijkheid van Rusland – mag niet verslappen. Met die boodschap spreekt minister van Buitenlandse Zaken Blok vanavond de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toe in New York. Een van de toehoorders is Rusland zelf, dat een vaste positie in de Veiligheidsraad bezit en iedere betrokkenheid bij de ramp blijft ontkennen.

EN DAN NOG DIT
De Mos = The Boss

Toen PVV-leider Wilders hem in 2012 niet meer in de Tweede Kamer wilde zien, sprak Richard de Mos van ‘een gigantische mokerslag’. Het was geen reden om bij de pakken neer te zitten. In de gemeente Den Haag begon De Mos zijn Groep de Mos, waarmee hij dit jaar 8 zetels én een plek in het college pakte. Hoe zijn reis van PVV-verstotene tot locoburgemeester van Den Haag verliep, leest u hier.

Richard de Mos tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen. Beeld ANP
Richard de Mos tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden