PVV vreest 'shariapolitie' bij Oudjaar in Den Haag

De gemeente Den Haag heeft de ordehandhaving tijdens Oud en Nieuw in handen gegeven van 'de shariapolitie', van 'een islamitische ordedienst' die in de Schilderswijk opereert vanuit de salafistische (ultra-orthodoxe) moskee As Soennah. Dit maakt de Haagse PVV-fractie op uit een nieuwsbericht dat de moskee zelf op haar website heeft gezet.

AMSTERDAM - De moskee participeert in het project 'Rolmodellen' en stuurt tijdens de jaarwisseling 'broeders' de straat op die in de wijk van 5 uur 's middags tot 3 uur 's nachts gaan surveilleren. PVV-fractievoorzitter Machiel de Graaf is ziedend over wat hij ziet als 'islamitische ondermijning' van het gezag van de politie. Hij wil opheldering van burgemeester Van Aartsen.

PVV-leider Geert Wilders riep woensdag de ministers van Veiligheid en Justitie en Immigratie, Integratie en Asiel ter verantwoording. Hij vindt dat Nederland 'de openbare orde nooit in handen mag worden gelegd van organisaties die homohaat, vrouwenonderdrukking, het aanzetten tot pedofilie en antisemitisme als uitgangspunten kennen'.

As Soennah, die eerder deze maand in opspraak was vanwege een voor een conferentie uitgenodigde 'pedo-imam', meldt op haar site dat zij het surveilleren 'onafhankelijk' zal organiseren, 'op onze eigen manier en met behoud van onze eigen identiteit'. Volgens As Soennah is de politie hiermee akkoord gegaan.

Burgemeester Van Aartsen noemt de suggestie van de PVV dat Den Haag een shariapolitie zou accepteren onzin. Hij benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor de ordehandhaving bij de politie blijft.

'Van een burgerwacht is geen sprake', zegt zijn woordvoerder Gerben van den Berg. Met As Soenah zijn volgens hem dezelfde afspraken gemaakt als met andere deelnemers aan het project. 'Rolmodellen', waaraan behalve moskeeën ook sportclubs en andere maatschappelijke organisaties deelnemen, loopt al drie jaar. Van den Berg: 'Met groot succes, de extra ogen en oren in de wijk hebben effect. De vorige jaarwisseling is er in de betrokken wijken nagenoeg niets gebeurd.'

As Soennah-broeders zijn echt niet van plan 'voor politie te gaan spelen', probeert bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri woensdagmiddag de verwarring over hun rol weg te nemen. Zij zullen op oudejaarsnacht slechts 'jongeren aanspreken op hun gedrag en hun islamitische identiteit'. 'Dat zij bijvoorbeeld niets in brand moeten steken en geen ruiten moeten ingooien.'

Maar wat doet de politie als de As Soennah-broeders vrouwen die afwijken van de salafistische leer - die zonder hoofddoek op straat zijn - de les gaan lezen? 'Laten we hier niet op vooruitlopen', reageert woordvoerder Wim Hoonhout van Politie Haaglanden. Hij omarmt de inbreng van As Soennah. Pas achteraf, zegt hij, is vast te stellen of die geslaagd was of niet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden