PVV-voorstel over aanspreekvorm leraren 'hypocriet'

Vakbond CNV Onderwijs is het aan de ene kant eens met de PVV als die partij stelt dat leraren weer met 'u' moeten worden aangesproken. Maar aan de andere kant noemt het CNV het voorstel 'hypocriet'.

De eerste schooldag van die schooljaar op het Segbroek College in Den Haag. Beeld
De eerste schooldag van die schooljaar op het Segbroek College in Den Haag.

Want de PVV neemt anderen de maat, terwijl het collega's in de Tweede Kamer vernedert, de premier in het debat schoffeert en een minister knettergek noemt, aldus het CNV.

De PVV moet eerst de hand in eigen boezem steken, vindt voorzitter Michel Rog van de vakbond. Wilders en zijn partij moeten zelf het goede voorbeeld geven, als het om fatsoensnormen gaat, stelt hij. 'Pas dan kunnen aanspreektitels vanuit Den Haag worden opgelegd.'

Motie
De PVV is van plan bij de bespreking van de onderwijsbegroting 'een zeg-maar-meneer-Jansen-motie- indienen.

Volgens PVV-Kamerlid Harm Beertema moet het gezag van de docent in de klas hersteld worden. Daarbij past volgens hem een professionele afstand tussen leraar en leerling.

Het voorstel kwam Beertema woensdag tijdens het debat ook al op nogal wat kritiek te staan. Onder meer PvdA, SP en D66 wezen Beertema erop dat ook de taal en fatsoensnormen van Kamerleden als voorbeeld dienen voor de jeugd en dat PVV'ers zich nogal eens verbaal laten gelden. De uithalen van PVV-leider Geert Wilders tijdens de laatste politieke beschouwingen werden er als bewijs bijgehaald.

Beertema vond het 'selectieve verontwaardiging'. Hij vond de duidelijke taal die de PVV in het parlement spreekt niet te vergelijken met het respect dat hij in de klas wil zien voor een leerkracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden