PVV valt af voor Haags college

Informateur Boele Staal stuit op onbeweeglijkheid inzake verbod op hoofddoekjes...

Van onze verslaggever John Wanders

DEN HAAG Door onvoldoende te bewegen op het punt van het hoofddoekjesverbod heeft de PVV zichzelf buitenspel gezet bij de collegevorming in Den Haag. Dit concludeerde vrijdagavond oud-bestuurder Boele Staal (D66), sinds een week actief als informateur in de gemeente Den Haag.

De PVV werd op 3 maart vanuit het niets met acht raadszetels de tweede partij van Den Haag. Staal voerde twee gespreksronden met alle partijen en vrijdag een derde met de vier grootste fracties: PvdA, PVV, VVD en D66. In het licht van de verkiezingsuitslag, zegt Staal dat hij de speerpunten van de PVV ‘uiterst serieus’ nam. Ook waar het de door de PVV verkondigde ‘bestrijding van de islamisering’ betrof.

De enige PVV-concessie op dit punt bleek de bereidheid om het hoofddoekjesverbod te beperken tot medewerkers van gemeentelijke en gesubsidieerde instellingen. Bezoekers zouden hun hoofddoekje mogen ophouden. De PVV weigerde in te stemmen met een juridische toets vooraf om vast te stellen of zo’n verbod überhaupt kan.

‘Staal is een partijdige informateur, die een gemeen spel heeft gespeeld’, zei PVV-fractieleider Sietse Fritsma donderdag kort na de bekendmaking van de informateur. ‘Vanaf het begin is de focus gericht geweest op het hoofddoekjesverbod. Terwijl bij de PvdA geen begin van beweging was op een van onze andere speerpunten: veiligheid.’

‘Dat is klinkklare onzin’, reageerde Staal op zijn beurt. ‘Ik heb vijf grote thema’s besproken. Alle partijen bleken bereid tot onderhandelen over de thema’s veiligheid, wonen, lastenverzwaring en verkeer. Alleen op het thema islamisering lag een blokkade. Ik heb vier uur met Fritsma aan tafel gezeten. Bij de evaluatie heb ik hem nog gevraagd wat hij zou hebben gedaan in het theoretische geval dat hij op de eerste vier genoemde thema’s het hele PVV-programma had kunnen uitvoeren. Ook dan had de PVV nog nee gezegd, antwoordde hij.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden