PVV: 'Turkse president Gül is niet welkom in Nederland'

De waarden waar Nederland voor staat worden niet gediend met de aanwezigheid van president Gül, de leider van het huidige islamistische regime in Turkije, stellen Geert Wilders en Wim Kortenoeven van de PVV.

De Turkse president Abdullah Gül op 10 november tijdens de herdenking van de 73e sterfdag van Kemal Ataturk. Beeld afp
De Turkse president Abdullah Gül op 10 november tijdens de herdenking van de 73e sterfdag van Kemal Ataturk.Beeld afp

In 2012 is het vierhonderd jaar geleden dat Nederland en het Turks-Ottomaanse sultanaat diplomatieke betrekkingen aangingen. De Nederlandse én de Turkse regering willen dat feestelijk herdenken. President Abdoellah Gül is uitgenodigd voor een staatsbezoek aan ons land. Er worden tal van activiteiten voorbereid die Turkije in een positief daglicht moeten stellen. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is daarvoor zelfs een speciale functionaris aangesteld. Deze moet de samenwerking tussen verschillende ministeries coördineren.

Wat de PVV betreft, blijft Gül echter in Ankara en worden de feestelijkheden afgelast. Er is niets te vieren. Het islamistische regime van Gül en zijn partijgenoot premier Recep Tayyip Erdogan is geen waarachtige vriend van het Westen en dus ook niet van Nederland.

Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, ziet dat het Turkse regime van would-be-sultan Erdogan ook geen vriend is van Europa en dus evenmin, hoe ironisch, van de naïeve eurofielen die Turkije in de EU willen opnemen. Overal waar Erdogan komt, roept hij de Turkse immigranten op om zich níet aan te passen. Turkije wil niet Europeaniseren maar Europa islamiseren.

De PVV is, zoals bekend, geen voorstander van een EU die meer doet dan samenwerken op economisch gebied. Maar de PVV onderkent wél dat de Europese staten een liberaal-democratische waardengemeenschap vormen, die geworteld is in de joodse, christelijke en humanistische tradities. In die gemeenschap is geen plaats voor islamitisch Turkije. De islam is fundamenteel intolerant ten opzichte van jodendom, christendom en humanisme.

Bovendien ligt Turkije helemaal niet in Europa, behoudens Constantinopel en omstreken. Tot op de dag van vandaag ontsieren in die stad vier torenhoge minaretten de Hagia Sofia, ooit de moederkerk van het Oosterse christendom. Na de islamitische verovering van Constantinopel werden de kerken gesloopt of omgevormd in moskeeën. Dat was en is gangbare praktijk in gebieden waar de islam haar voor eeuwig geldende veroveringsprogramma heeft waargemaakt.

Pas na de Eerste Wereldoorlog werd de Turkse bezetting van Zuidoost-Europa beëindigd - op Constantinopel na. Tijdens die oorlog werd een genocide gepleegd op de christelijke Armeniërs in Turkije, waarbij anderhalf miljoen doden vielen. Deze bloedige jihad werd ook ontketend tegen de Assyrisch-christelijke en Grieks-orthodox-christelijke gemeenschappen in het Aziatische deel van Turkije. Het regime van Gül en Erdogan ontkent deze genocide.

In 1955 werd een pogrom gepleegd tegen christelijke gemeenschappen in Constantinopel. De Turkse staat heeft consequent geweigerd de verantwoordelijkheid voor al deze misdaden te erkennen. Wie in Turkije de historische feiten erkent, riskeert vervolging.

Ook in andere opzichten heeft Turkije geen plaats in de Europese waardengemeenschap en is er geen reden voor een feestje. Het regime van Gül en Erdogan is druk doende het seculiere Turkse staatsbestel om zeep te helpen en Turkije te her-islamiseren. Dat proces gaat gepaard met een 'zuivering' van de seculiere sectoren in de samenleving. Vooral de strijdkrachten, het onderwijs en de media moeten het ontgelden. Duizenden militairen, politici, dissidenten en journalisten zijn opgepakt. Intussen worden ook christenen in Turkije opnieuw gediscrimineerd en belaagd.

Bovendien houdt Turkije sinds 1974 het noordelijke deel van de EU-lidstaat Cyprus bezet. Ankara dreigt zelfs met strafmaatregelen tegen de EU als Cyprus in juli 2012 EU-voorzitter wordt. Het is ongehoord dat Nederland net president Gül ontvangt op een ogenblik dat zijn land ons bedreigt.

Turkije pleegt niet alleen politieke, economische en militaire agressie tegen Cyprus, maar bedreigt ook Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten. Turkije heeft een wederrechtelijke claim gelegd op olie- en gasvoorraden in de Cypriotische en Israëlische economische zones in de Middellandse Zee. Naar nu blijkt wordt Shell hierbij ingezet.

Turkije spant samen met Hamas en is goede maatjes met het misdadige regime in Teheran. Turkije slaat ongenadig toe in Koerdistan en teistert het Koerdische volksdeel in Turkije door juridische en politionele willekeur.

Er valt niets te vieren tussen Nederland en Turkije. President Gül is niet welkom. De Nederlandse waarden worden niet gediend door zijn aanwezigheid. Dat is de boodschap van de PVV woensdag in het buitenlanddebat in de Tweede Kamer.

Geert Wilders is fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid (PVV). Wim Kortenoeven is buitenlandwoordvoerder van de PVV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden