Update

PVV toch akkoord met ACTA-verdrag over auteursrechten

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen kan zonder problemen namens Nederland de onderhandelingen voeren over het ACTA-verdrag. Dat bleek tijdens de stemmingen in de Kamer vandaag.

Minister Maxime Verhagen praat met kroonprins Willem-Alexander. Beeld anp

Lang leek het erop dat de PVV daar een stokje voor zou steken, maar uiteindelijk steunde de partij een motie van D66-Kamerlid Kees Verhoeven niet. 'Teleurstellend en een gemiste kans', vindt Verhoeven.

Het ACTA-verdag is een overeenkomst tussen de Verenigde Staten, Japan en de Europese Unie en moet door copyright beschermde goederen waarborgen. Er moeten afspraken in worden gemaakt hoe piraterij, met name op internet, te voorkomen en te bestraffen. Het verdrag bevat afspraken die het illegaal downloaden van films en muziek moeten tegengaan. Minister Verhagen voert namens Nederland de onderhandelingen. Op het verdrag bestaat kritiek: het zou de vrijheid van internetters bijvoorbeeld drastisch inperken.

Turbulent
Het verdrag kent in de Kamer een korte maar turbulente geschiedenis, 'een soort van afvalrace', aldus Verhoeven. De Kamer verzocht Verhagen twee weken geleden unaniem om openbaarheid over de onderhandelingsdocumenten voor het verdrag. 'Die documenten hebben juridische waarde. Zonder deze documenten kun je het verdrag niet goed beoordelen', zegt Verhoeven.

Verhagen schreef op dat verzoek een brief, waarin hij aangaf dit niet te kunnen, omdat Nederland dan allerlei verdragen zou schenden. Toen de Kamer daarop nogmaals verzocht om openbaarmaking, stemden VVD en CDA tegen, maar de PVV bleef voor openbaarmarking. Verhagen wilde de documenten alleen vertrouwelijk ter inzage geven, waardoor een debat erover onmogelijk werd.

Hierop diende Verhoeven vandaag zijn motie in, om Verhagen ervan te weerhouden namens Nederland op te treden bij de verdere onderhandelingen en ondertekening van ACTA. Maar nu stemde de PVV niet meer voor.

Gebeld
Verhoeven: 'Ik denk dat Verhagen met Wilders heeft gebeld en heeft gezegd: zorg ervoor dat jouw fractie tegen de motie stemt. Het is een gemiste kans. We hadden als Nederland nog invloed kunnen uitoefenen op Europa, maar het omgekeerde gaat gebeuren. Daar zit 'm de crux. Er komt nu een ratificeringswetje, maar dan gaat het er alleen nog maar over hoe we het verdrag in de Nederlandse wetgeving gaan invoeren.'

Downloadverbod
Volgens de D66'er is dat geen goed nieuws. In het ACTA-verdrag zou worden vastgelegd dat individuele internetters hoge boetes opgelegd kunnen krijgen en is er wellicht ruimte voor een downloadverbod. Een verbod dat onlangs door de Kamer - met steun van de PVV - is tegengehouden.

Kamerlid Jhim van Bemmel (PVV) deelt de visie van Verhoeven niet. Hij zegt op de site van Webwereld: 'We hebben ons laten informeren door de minister, en hij is met handen en voeten gebonden aan de afspraken met Europa. Nu kunnen we onze gedoogminister het zo moeilijk mogelijk maken, maar daar voelen we niets voor.'

Volgens hem is nu niet gezegd dat Nederland ook daadwerkelijk instemt met ACTA. Het uiteindelijke verdrag moet door de Eerste en Tweede Kamer worden goedgekeurd. Pas wanneer alle landen van de Europese Unie instemmen met het verdrag, kan ook de Europese Commissie het ondertekenen.

Goed moment
Volgens Van Bemmel zou het moment dat het verdrag in de Kamer komt nog een 'heel goed moment' kunnen zijn, om tegen te stemmen. Verhoeven ziet dat anders; 'op het moment dat Verhagen het ACTA-verdrag heeft ondertekend, kan Nederland niet zoveel meer doen'.

Volgens Verhagen leidt ACTA niet tot strengere regelgeving in Nederland. D66 heeft daar zo zijn vraagtekens bij.

De Limburgse PVV-leider Laurence Stassen laat via Twitter weten niet achter het standpunt van de landelijke fractie te staan: 'Voor alle duidelijkheid: PVV eurofractie was en is tegen geheimhouding ACTA en is voor 100% openbaarheid! Dus oneens met Haags PVVstandpunt!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.