PVV stemt blanco over Buruma

Den Haag - In de kruistocht van de PVV tegen oude eerbiedwaardige instituties als koningshuis, Raad van State en Eerste Kamer was het dinsdag de beurt aan de Hoge Raad. Uit protest tegen de voordracht van strafrechtgeleerde Ybo Buruma als raadsheer bij de Hoge Raad stemde de partij van Geert Wilders blanco.


Die voordracht wordt van oudsher samengesteld door de zittende leden zelf, en gewoonlijk als hamerstuk doorgestuurd naar de regering waarop het staatshoofd de nummer één op de lijst formeel benoemt. Maar de PVV vindt Buruma 'een linkse activist'. Hij had in 2007 Wilders' pleidooi voor een verbod op de Koran vergeleken met de ideeën van Mussolini en schreef in 2006 mee aan het PvdA-verkiezingsprogramma.


Met zo iemand zou de Hoge Raad nog verder politiseren dan al het geval is, meent Wilders. En dat vindt hij extra storend omdat 'als alles tegenzit, ik daar nog een keer terecht kom'. Daarmee verwees hij naar de lopende rechtszaak tegen hem wegens haatzaaien, overigens op aandringen van het Amsterdamse gerechtshof, nog zo'n instituut waar Wilders bedenkingen bij heeft. Om maar te zwijgen over de gewone lagere rechtbank die hij in de eerste behandeling van zijn zaak hardop van D66-sympathiën betichtte.


En dus vroeg Wilders een hoofdelijke, schriftelijke stemming aan, bogen journalisten zich, vaak voor het eerst in toch lange carrières, over hoe zo'n benoeming voor de Hoge Raad eigenlijk in zijn werk ging en kwamen ongeveer een uur lang tot tweemaal toe alle aanwezige 142 Kamerleden naar voren om hun stembriefje in te leveren.


Buruma mocht door, 24 stemmen waren ongeldig. Waarop Wilders toelichtte dat zijn PVV daarmee tegen Buruma had willen stemmen.


Kamervoorzitter Verbeet: 'De essentie van een schriftelijke stemming is dat die geheim blijft. U heeft zojuist met een heel goede en lange traditie gebroken'.


Het leek er sterk op dat dat nou precies de bedoeling was.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden