PVV Rotterdam verliest restzetel aan Denk, Henk Bres met voorkeursstemmen in Haagse raad

De PVV krijgt in Rotterdam niet twee, maar één zetel in de gemeenteraad. De partij zag vrijdag een restzetel overgaan naar Denk. De andere nieuwkomer in de Rotterdamse raad komt daardoor niet met drie, maar met vier zetels in de raad.

Bart Dirks

Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezing in Rotterdam. In de aanloop naar de campagne werd een harde tweestrijd op rechts verwacht tussen Leefbaar Rotterdam en de PVV. Daarvan kwam echter weinig terecht. Wilders benadrukte dat Leefbaar-leider Joost Eerdmans het vier jaar had 'verprutst' als wethouder. Eerdmans zelf richtte zijn pijlen liever op wat hij het 'links-islamitische blok' noemde: volgens hem bestond dat uit Nida, PvdA, GroenLinks en SP.

De Leefbaren hebben elf zetels gehaald. Dat is drie minder dan in 2014, maar de partij van Eerdmans blijft daarmee wel ruimschoots de grootste partij. De gemeenteraad van Rotterdam telt 45 zetels.

Valse start

De Rotterdamse campagne van de PVV had een valse start toen Geert Wilders op 14 december oud-militair Geza Hegedus presenteerde als lijsttrekker. Denk-voorman Tunahan Kuzu kaapte dat mediamoment voor de Essalam-moskee door vijf minuten voor de aankomst van Wilders aan te kondigen dat ook zijn partij zou meedoen aan de Rotterdamse verkiezingen.

Een dag later besloot Wilders om Hegedus terug te trekken als lijsttrekker, vanwege racistische en antisemitische uitspraken die hij voor zijn lijsttrekkerschap al had gedaan. De nieuwe lijsttrekker Maurice Meeuwissen kwam vervolgens niet goed uit de verf, in de lokale campagne was de PVV nauwelijks zichtbaar. In een interview met de Volkskrant noemde Joost Eerdmans de PVV-lijsttrekker 'een mystery guest'.

Groep de Mos verliest restzetel

In Den Haag komt grote winnaar Groep De Mos/Hart voor Den Haag niet uit op negen zetels, maar op acht. Een restzetel gaat naar de Haagse Stadspartij (HSP). De partij van Joris Wijsmuller komt daarmee niet uit op twee, maar drie zetels. In 2014 was de HSP nog goed voor vijf zetels.

Waar de PVV daalde van zeven naar twee zetels, is Henk Bres met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Bres was lijstduwer en kreeg landelijke bekendheid als deelnemer aan het discussieprogramma Het Lagerhuis van de VARA.

De PVV nam dit jaar in dertig gemeenten deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. In 2010 en 2014 deed de partij van Wilders alleen mee in Den Haag en Almere.

Maurice Meeuwissen, lijsttrekker voor PVV in Rotterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Beeld anp
Maurice Meeuwissen, lijsttrekker voor PVV in Rotterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden