PVV: pensioenleeftijd nooit boven de 66 jaar

DEN HAAG - De PVV wil niet dat de AOW-leeftijd op den duur wordt gekoppeld aan de levensverwachting, zoals VVD en CDA hebben afgesproken in het regeerakkoord. Dat zei Tweede Kamerlid Tony van Dijck (PVV) woensdag tijdens een overleg met minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD).

De PVV-fractie in de Tweede Kamer. © anp

Zijn partij gaat alleen 'met pijn in het hart' akkoord met een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 66 jaar in 2020. Dat is vastgelegd in het gedoogakkoord, waar ook de handtekening van PVV-leider Geert Wilders onderstaat.

De passage uit het regeerakkoord -waar Wilders' onder handtekening ontbreekt- over de koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting wil Van Dijck niet voor zijn rekening nemen. Als het kabinet daaraan vasthoudt, moet Kamp op zoek naar een meerderheid 'elders in de Kamer', aldus Van Dijck.

Lage rente
Tijdens het debat kwam ook het voorstel van SP'er Paul Ulenbelt aan de orde om de pensioenen niet louter te korten vanwege de huidige lage rente. Een Kamermeerderheid, waaronder de PVV, schaarde zich dinsdag achter diens voorstel.

De historisch lage rente zorgt er momenteel voor dat de waarde van veel pensioenfondsen is geslonken. Dit leidt er mogelijk toe dat mogelijk wordt gekort op de pensioenen, omdat de fondsen onder de wettelijke dekkingsgraad zijn gevallen. Omdat deze 'buitenissige lage rente' niet overeenkomt met 'normale omstandigheden' wil de Kamer dat de regering de huidige rekenrente verhoogt om korting op de pensioenen te voorkomen.

Bijzonder laag
Kamp ziet hier echter niets in. Hij wees erop dat de rente al twintig jaar bijzonder laag is en dat het ongewis is of de rente in de toekomst gaat stijgen. 'Ik vind het niet verantwoord om op de korte termijn voor een andere rente te gaan kiezen als daar geen goede onderbouwing voor is.'

Het huidige stelsel garandeert zekerheid, en daar hoort een lage rente bij. 'Als je zekerheden wilt, dan neem je geen aandelen in een startend internetbedrijf, maar staatsobligaties.' Wanneer nu wordt ingezet op een hogere rente, dan wordt gespeculeerd op toekomstige ontwikkelingen, waarschuwde de minister. 'Als de rente niet hoger wordt dan verschuiven we de problemen naar volgende generaties toe.'
Het is beter om met andere oplossingen te komen, zonder aan het rentetarief te morrelen, meent Kamp. Omdat een Kamermeerderheid het voorstel van de SP steunt, zegde de bewindsman toe om de motie te bespreken in het kabinet om te bezien hoe aan dit voorstel tegemoet kan worden gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden