Update

PVV: ook kleinkinderen van migranten zijn 'allochtoon'

Ook kleinkinderen van immigranten moeten als allochtoon worden aangemerkt, zodat de problemen die zij veroorzaken niet voor rekening van autochtonen komen. Daarvoor pleit de PVV vandaag bij minister Piet Hein Donner (CDA) van Binnenlandse Zaken.

© anp

Volgens PVV-Kamerlid Joram van Klaveren is dit nodig om goed inzicht te krijgen in de voortgang van de integratie van deze generatie, bijvoorbeeld in de statistieken van het CBS. 'Niet-westerse allochtonen zijn nog altijd oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. Straks zien we dat niet meer, omdat ze te boek staan als autochtoon', aldus Van Klaveren vanmorgen in verschillende media. 'Meten is weten.' Wat er precies met die cijfers moet worden gedaan, weet hij niet.

Nu is het nog zo dat kinderen als autochtoon worden beschouwd als beide ouders in Nederland geboren zijn. De PVV meent echter dat deze groep mensen voor specifieke problemen zorgt in de samenleving, en daarom goed in kaart gebracht moet worden. Op dit moment is 80 procent van de derdegeneratie-allochtonen onder de tien jaar.

Gewoon Nederlander
De Tweede Kamer debatteert vandaag met minister Donner over integratie. Regeringspartij CDA heeft al laten weten niets te zien in het PVV-voorstel. Achterstanden bij deze groep kunnen ook in het reguliere beleid worden aangepakt, meent Kamerlid Mirjam Sterk.'Er komt een moment dat je gewoon Nederlander bent.'

Ook GroenLinks vindt het idee maar niets. 'Symbolische prietpraat', reageert Kamerlid Tofik Dibi op nu.nl. 'Waarom niet investeren in onderwijs en werk om deze kinderen tot zelfstandige en actieve Nederlanders te maken?' Volgens Dibi gaat het om 'oerhollandse kinderen die meneer Van Klaveren en zijn collega's misschien wel gaan verzorgen op hun oude dag.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden