'PVV meet met twee maten in kwestie-Von der Dunk'

'De PVV heeft de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan, maar juicht het afgelasten van een lezing toe omdat een lezer zich negatief uitlaat over de partij. Dat is meten met twee maten.' Dat betogen drie leden van de Statenwerkgroep Willem Arondéus Lezing vandaag op de opiniesite van de Volkskrant.

PVV-Kamerlid Hero BrinkmanBeeld anp

Klaas Breunissen, Klaas Gunster en Maud Knook, leden van de Statenwerkgroep voor GroenLinks, SP en PvdA, reageren op het afgelasten van een lezing van cultuurhistoricus Thomas von der Dunk, die was uitgenodigd om te komen spreken over een maatschappelijke vraagstuk. De lezing werd geweigerd omdat de organisatie moeite had met Von der Dunks kritiek op de PVV in zijn lezing.

Partijpolitiek
Volgens Breunissen, Gunster en Knook waren het echter alleen de werkgroepleden CDA en VVD die vonden dat de tekst een te sterk partijpolitiek karakter had. In overleg met PVV'er Hero Brinkman zou de lezing zijn geschrapt. Brinkman twitterde daarna: 'Willem Arondéus Lezing gaat niet door. Von der Dunk wilde, in strijd met afspraken, ouderwets PVV bashen. Hulde bestuur. Afgang Van der Dunk!'

Een curieuze tweet, menen Breunissen, Gunster en Knook. 'Het was logischer geweest als PVV-fractievoorzitter had gedurfd met Von der Dunk het debat in te gaan.' Brinkman twitterde later: 'Dom van Von der Dunk dat hij zich niet aan afspraken met bestuur Willem Arondeuslezing heeft gehouden. Was graag debat met man aangegaan.'

Debatcultuur
Maar volgens Breunissen, Gunster en Knook heeft Von der Dunk de regels helemaal niet gebroken, en past zijn tekst prima in het bedoelde karakter van de Willem Arondéus Lezing. Het afschaffen van de lezing is volgens de drie werkgroepleden 'een aanslag op een open en stimulerende debatcultuur in de provincie Noord-Holland'.

Lees hier de volledige tekst van de afgelaste lezing van Von der Dunk

Lees hier het opiniestuk van de drie statenleden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden