PVV maakt vaart met plan minder macht Koning

De PVV volhardt in haar voornemen de Koning geen lid meer te laten zijn van de regering. Op 1 september presenteren partijleider Geert Wilders en de Kamerleden Andre Elissen en Lilian Helder hiertoe een initiatiefwetsvoorstel.

DEN HAAG - 'De PVV is voor behoud van de monarchie, maar wil de politieke invloed van de Koning inperken. Wel een representatieve en symbolische rol, geen onderdeel van de regering', aldus de partij maandag in een verklaring.

In de Tweede Kamer is al langer discussie over de politieke invloed van het staatshoofd. Een meerderheid van PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren (91 zetels) wil een louter ceremoniële rol voor de Koning.

Sinds 1983 staat in de Grondwet dat de regering wordt gevormd door de Koning en de ministers. Om dat te veranderen, zijn twee stemmingen nodig, voor en na verkiezingen. Bij de tweede stemming is een tweederde meerderheid van 100 zetels vereist, die in theorie mogelijk is als de PVV bij volgende verkiezingen opnieuw groeit. Ook in de Eerste Kamer is tweederde van de stemmen nodig.

Cruciaal is de positie van de PvdA. Voor die partij staat niet vast dat een grondwetswijziging noodzakelijk is. 'Wij sluiten niets uit, maar wij redeneren vanuit de inhoud', zegt partijvoorzitter Lilianne Ploumen. 'Je moet aan de voorkant beginnen, niet aan de achterkant. We willen de bindende rol van de Koning behouden, zonder politieke macht die niet in een democratie past.' De partij heeft een werkgroep gevormd die onder leiding van staatsrechtgeleerde Joop van den Berg tot een standpunt moet komen.

Ook D66 en GroenLinks kondigden eerder initiatieven aan. D66-Kamerlid Gerard Schouw: 'Het PVV-voorstel bijt ons niet. Wij gaan dat op zijn merites beoordelen. Het ligt niet voor de hand dat we daar tegen zijn. Eerst maar eens zien of de Kamer ons idee steunt om de Koning geen sturende rol meer te laten hebben in de kabinetsformatie.'

Premier Rutte schreef in mei in een notitie dat zijn VVD/CDA-kabinet vindt dat alles bij het oude moet blijven. Alle aangekondigde initiatieven komen in oktober in de Tweede Kamer aan de orde tijdens de jaarlijkse begrotingsbehandeling.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden