PVV-kandidaten voor Tweede Kamer in opspraak

AMSTERDAM/DEN HAAG De dag na de presentatie van de PVV-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn dinsdag vier kandidaten in opspraak geraakt....

Bij twee nieuwelingen van de eerste tien van Geert Wilders kwamen gisteren opmerkelijke zaken aan het licht. Gidi Markuszower, nummer 5 op de PVV-lijst, blijkt in 2008 wegens verboden wapenbezit te zijn aangehouden. Hij kreeg dinsdagmiddag volgens een betrokkene de mantel uitgeveegd door Wilders, omdat hij de PVV-leider niet had ingelicht over zijn aanhouding. In een reactie zei Wilders: ‘Markuszower had zich aan de regels moeten houden. Dat weet hij zelf ook. Ik snap dat het Openbaar Ministerie niet tot vervolging is overgegaan.’

Markuszower, een fervent pleitbezorger van de Joodse zaak, zorgde voor een rel in de Joodse gemeenschap door op 7 mei 2008 met een vuurwapen op zak te worden opgepakt tijdens een viering van 60 jaar Israël in het Amsterdamse congrescentrum RAI. Het bestuurslid van Likoed Nederland fungeerde bij het evenement als bewaker namens de Joodse beveiligingsorganisatie Bij Leven en Welzijn, zo meldde weekblad Vrij Nederland dinsdag.

Op de PVV-website werd kandidaat nummer 9 Mellony van Hemert maandag gepresenteerd als ‘psycholoog/gezinstherapeut, gepromoveerd op het onderwerp kindermishandeling’. Die informatie was gisteren verdwenen. Wilders: ‘Nummer 9 heeft door ziekte de tekst niet kunnen controleren. Dat is onze fout.’

Van Hemert werkte tot een jaar geleden in de geestelijke gezondheidszorg in Rotterdam, bij de BAVO RNO-groep, waar ze te boek stond als verpleegkundige. Ze was bij het ACT-team jeugd werkzaam in Rotterdam-Zuid, als gezinstherapeut. Daar is niet bekend dat ze psycholoog zou zijn.

Het aspirant-Kamerlid is niet bekend bij het BIG (beroepsbeoefenaren individuele gezondheidszorg)-register. Van Hemert staat ook niet geregistreerd bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), waarbij bijna 13 duizend psychologen zijn aangesloten. Maar, zegt een woordvoerder, ‘gezinstherapeut is bij ons geen kwalificatie’. Ook bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) is Van Hemert onbekend. De NVRG eist van haar leden dat zij een universitaire studie psychologie hebben gevolgd.

James Sharpe – nummer 23 op de lijst – is niet, zoals bij de presentatie van de lijst nog werd gemeld, ‘Nederlands recordhouder hordenlopen’. Volgens een woordvoerder van de AtletiekUnie is hij recordhouder bij de atleten tussen de 35 en 39 jaar. ‘Leuk, maar wat koop je ervoor’, aldus Eric Roeske van de AtletiekUnie. Sharpe heeft volgens Roeske in 1999 wel het nationaal record indoor op de 50 meter horden gehad.

Ondernemer Arjan Brogt (nummer 34) blijkt door de rechter te zijn veroordeeld tot het terugbetalen van zijn vergoeding als studentenraadslid bij de economische faculteit, omdat hij nooit kwam opdagen.

‘De eerste keer dat ik de naam Arjan Brogt hoorde, was dat omdat de politie in ons studentenhuis binnenviel om hem aan te houden’, meldt een voormalig huisgenoot van Brogt – die toen nog de UvA-student was. ‘Het had te maken met een economisch delict, meldde de politie toen. Hij bleef een week weg, en daarna lagen er wekelijks acceptgiro’s van het Justitieel Incassobureau op de stoep.’

Zelfstandig ondernemer Brogt is naar eigen zeggen olie- en grondstoffenhandelaar met kantoren in Londen en Amsterdam. In de Amsterdamse studentenwereld is Brogt vooral bekend als de jongen die zich liet verkiezen in de studentenraad van de economische faculteit, maar nauwelijks kwam opdagen. Uit publicaties in het UvA-universiteitsblad Folia blijkt dat Brogt door de kantonrechter is veroordeeld tot het terugbetalen van de financiële vergoeding.

Volgens het Eindhovens Dagblad heeft Lilian Helder, nummer 3 op de lijst, als advocaat een imam in Eindhoven verdedigd over wie Geert Wilders had gezegd dat hij het land uitmoest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.