PVV-Kamerleden overladen met politieke functies

DEN HAAG - De PVV overweegt Kamerleden ook zitting te laten nemen in diverse fracties van de Provinciale Staten. Deze 'stapeling' van functies leidt elders in de Tweede Kamer tot opgetrokken wenkbrauwen. Geert Wilders denkt met dit stapelen nog enige controle te houden over de groei van zijn partij.

PVV-leden Machiel de Graaf (L), lijsttrekker Sietse Fritsma (M) en Richard de Mos (R) tijdens de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. © anp Beeld null
PVV-leden Machiel de Graaf (L), lijsttrekker Sietse Fritsma (M) en Richard de Mos (R) tijdens de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. © anp

Wilders heeft dit model al beproefd bij de gemeenteraadsverkiezingen. De Kamerleden Sietse Fritsma, Richard de Mos (beiden Den Haag, Wilders aanvankelijk zelf ook) en Raymond de Roon (Almere) zijn tevens gemeenteraadslid. Daarbij wordt De Roon dinsdag naar verwachting ook nog benoemd tot voorzitter van de vaste Kamercommissie Veiligheid en Justitie, waarmee hij niet twee maar zelfs drie petten draagt.

Het PVV-Kamerlid Hero Brinkman overweegt plaats te nemen in de Provinciale Staten van Noord-Holland en wordt genoemd als voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Immigratie en Asiel. Daarmee krijgt ook hij straks drie petten, terwijl alom wordt beweerd dat het Kamerlidschap van zichzelf al zo'n zware functie is.

Ervaring
De PVV noemt het een voordeel dat de vele tientallen nieuwelingen in de provinciehuizen hierdoor enige politieke ervaring naast zich weten.
Presentie in Provinciale Staten, waarvoor de verkiezingen worden gehouden op 2 maart 2011, is voor de PVV noodzakelijk om daarna stevig aanwezig te kunnen zijn in de Eerste Kamer. Senatoren worden indirect gekozen door de 564 Statenleden. Om het regeer- en gedoogakkoord met VVD en CDA te kunnen uitvoeren, wil de PVV zo groot mogelijk worden in de Eerste Kamer.

Uit het verleden zijn schaarse voorbeelden bekend van de combinatie van functies in parlement en provincie. Fleur Agema (PVV) was nog lid van Provinciale Staten van Noord-Holland toen zij in 2006 Kamerlid werd van de PVV, maar zij verliet de Staten het jaar daarop.
Van een heel andere orde was de combinatie die de SGP'er Cor van Dis volhield: Kamerlid van 1971 tot 1994 en lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland van 1970 tot 1982. Plus nog een aantal nevenfuncties, dit alles conform het Handboek Staatsrecht van Andre Donner (vader van de huidige minister Piet Hein), dat stelt dat het voor politici heel goed is om niet alleen 'de ijle lucht' van de Tweede Kamer op te snuiven.

Ongebruikelijk
Daar staat het gezegde 'hoe meer petten, hoe minder vreugde' tegenover. Staatsrechtgeleerde Jan Vis zegt telefonisch vanuit zijn Franse vakantiehuis: 'Zo'n cumulatie van vertegenwoordigende activiteiten is in Frankrijk heel gewoon, maar in Nederland ongebruikelijk. Wij hebben meer de cultuur van niet stapelen: elk vertegenwoordigend orgaan zijn eigen vertegenwoordigers.
'Maar het oordeel ligt bij de politieke leiding van een partij. Kennelijk wil Wilders via vertrouwelingen uit de Kamer greep houden op zijn nieuwe manschappen in de provincie.'

De PVV doet op 2 maart in alle provincies mee aan de Provinciale Statenverkiezingen, heeft Wilders vrijdag in de Volkskrant gezegd. Het is volgens hem de eerste keer dat een kandiaat hiermee te maken kreeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden