Background

PVV - Jeanine Hennis: 1-0

Het is bijna vernederend. Voluit tegen je idealen in stemmen om er politiek beter van te worden. Des te pijnlijker is het als dit niets oplevert. Het overkwam de VVD vandaag, en dan met name haar meest liberale Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert.

Jeanine Hennis-Plasschaert. © ANP. Beeld
Jeanine Hennis-Plasschaert. © ANP.

Een motie van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent die direct een einde moet maken aan de weigerambtenaar haalde namelijk een ruime Kamermeerderheid. Alleen de SGP, ChristenUnie, CDA én de (voltallige) VVD stemden tegen.

Van de christelijke partijen is dit niet zo vreemd. Zij vinden dat ambtenaren van de burgerlijke stand gewetensbezwaren mogen hebben bij het sluiten van een burgerlijk huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht, mits in elke gemeente een ambtenaar van de burgelijke stand werkt die geen probleem heeft met het trouwen van mensen van het zelfde geslacht.

Maar dat de VVD hiertegen stemde, werd bij de aankondiging ervan al door de oppositie met hoongelach ontvangen. Volgens critici deed de partij dit alleen om de SGP tevreden te stellen. Deze partij is belangrijk, omdat de gedoogconstructie alleen met hun ene zetel een meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

Zoenoffer

En dat verlangt zo af en toe een zoenoffer. Van Gent besloot extra zout in de wonden de wrijven door om een hoofdelijke stemming te vragen. Zo kon Hennis, die een fel tegenstander is van de weigerambtenaar, zich niet achter haar fractiegenoten verschuilen, maar moest zelf luid en duidelijk 'tegen' zegen. De camera-beelden spraken boekdelen. Dit ging dwars in tegen haar principes.

Maar het tegen van Hennis was niet voldoende. De PVV van Geert Wilders (dat ook niets ziet in de weigerambtenaar), voegde de daad wel bij het woord en stemde mee met de oppositie, en dus voor een verbod op de weigerambtenaar. Daarmee heeft de VVD dubbel verloren. Niet alleen is de SGP teleurgesteld (SGP-voorman Van der Staaij noemde de uitkomst al 'triest'), maar ook de eigen principes zijn ingeleverd.

De PVV zal dit naar de kiezer willen uitstralen wél voluit voor de homorechten te kiezen en dit de VVD flink inwrijven. Daarmee is de uitslag van vandaag duidelijk. PVV - Jeanine Hennis: 1-0.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden