PVV is eruit: abortus moet soms moeilijker

Abortus laten plegen moet minder makkelijk worden als daarvoor geen medische reden is. Voor wie slechts abortus wil omdat een baby niet gelegen komt, moet de maximumtermijn mogelijk worden verlaagd.

DEN HAAG - Dit is volgens Karen Gerbrands, Kamerlid van de PVV, het langverwachte standpunt over abortus dat haar fractie dinsdag heeft ingenomen. Om abortussen te ontmoedigen zouden vrouwen de rekening helemaal of deels zelf kunnen betalen. Voor zwangeren die wel een medische indicatie hebben, kan volgens de PVV de grens 24 weken zwangerschap blijven.


De notitie waarover gesproken is, houdt de fractie geheim. Gerbrands wil eerst meer gegevens over abortussen op sociale indicatie voordat zij een definitief standpunt inneemt.


'De gegevens die we nu hebben zijn uit begin deze eeuw. Het gaat vooral om vrouwen voor wie de zwangerschap nu even niet uitkomt. Omdat ze met vakantie gaan of het druk op het werk hebben. Daar willen we meer zicht op hebben voor we op dit punt een definitief standpunt innemen.'


Volgens Gerbrands gaat het bij de abortussen op sociale indicatie vaak om vrouwen die uit het buitenland hierheen komen. 'Daar gelden veel kortere termijnen voor abortussen. Zij betalen de ingreep helemaal zelf. Bij de abortussen op sociale indicatie bij Nederlandse vrouwen is niet zoveel verschil tussen autochtone en allochtone vrouwen, al schijnt bij tienerzwangerschappen een uitschieter te zitten bij Antilliaanse meisjes.'


De PVV onderschrijft het standpunt van minister Edith Schippers (VVD) over abortussen op medische indicatie. Dan gaat het om abortussen die zijn ingegeven door de zogenoemde 20-weken echo. Daarbij wordt gekeken naar erfelijke afwijkingen bij de foetus. Als die worden aangetoond, kan dat aanleiding zijn voor een abortus.


Dat de PVV de 24-wekengrens voor abortussen op medische indicatie niet ter discussie stelt, is opmerkelijk. Eerder pleitte PVV-Kamerlid Fleur Agema voor een kortere abortustermijn. 'Fleur Agema heeft in debatten inderdaad 12, 14 en 18 weken genoemd als maximumtermijn voor een abortus. Maar toen bestond de fractie nog uit negen leden. Nu zijn we met 24 mensen. Die hebben een ander standpunt ingenomen.'


Schippers stuurde de Tweede Kamer vorige week een brief waarin zij voorstelt de maximumtermijn voor abortus ongemoeid te laten. Die grens stond even ter discussie omdat de grens voor levensvatbaarheid voor vroeggeborenen leek te worden verlaagd.


Nu kunnen ook baby's die na 24 of 25 weken zwangerschap ter wereld komen, in leven worden gehouden. Voorheen gold dat tussen de maximumtermijn voor abortus en de levensvatbaarheidsgrens twee weken 'moest' liggen. Schippers stelt, na raadpleging van artsen, dat de grens voor levensvatbaarheid niet wordt verlaagd. Gerbrands kan daar goed mee leven en stelt de maximumtermijn evenmin ter discussie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden