PVV in spagaat door pgb-berekeningen

Nu de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) geen besparingen lijken op te leveren, komt de PVV in een spagaat. De gedoogpartij had al veel moeite met de voorgestelde bezuinigingen. Dat zal vandaag alleen maar zijn verergerd.

Fleur Agema is de zorg-woordvoerder van haar partij. © Martijn Beekman/de Volkskrant.

De PVV presenteert zich nadrukkelijk als 'kampioen van de zorg'. Eerder deze week juichte de partij nog bij het bericht dat er geld komt voor 12.000 extra zorgmedewerkers.

Pijn voor de partij
Bij de debatten die vooraf gingen aan de stelselherziening van het pgb benadrukte zorg-woordvoerder Fleur Agema keer op keer dat het haar partij 'pijn' deed, maar dat de bezuinigingen noodzakelijk waren, en de afspraken met de coalitiepartijen gemaakt. De PVV heeft haar handtekening onder het gedoogakkoord gezet en daar horen forse bezuinigingen bij. Ook in de zorg.

Heel anders wordt dat wanneer, zoals nu blijkt, die bezuinigingen geen besparingen opleveren. Volgens het CPB kosten de maatregelen van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) ook nog eens 20.000 arbeidsjaren.

Zaken die de PVV niet zinnen
Dat zijn dus twee zaken die de PVV niet zullen zinnen. Want nu moet er wellicht op andere plekken in de zorg worden bezuinigd en gaan er veel banen verloren. Ook als je die 12.000 nieuwe arbeidsplaatsen van deze week er tegenover zet.

Toen de PVV samen met het CDA en VVD haar handtekening onder de stelselherziening zette, betuigde Agema nog haar spijt aan pgb-ontvangers. De vraag is hoe de partij nu gaat reageren. In een eerste reactie zegt de PVV desgevraagd het kabinet om opheldering te hebben gevraagd. 'Daarna komen we wellicht met een verklaring', aldus een woordvoerder.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.