PVV in Brussel: toeteren aan zijlijn

Ervaren europarlementariërs als Joost Lagendijk (GroenLinks) zeggen het zonder aarzeling: de vier zetels van de PVV in het Europees Parlement zijn verloren zetels. Omdat de partij van Wilders zich niet aansluit bij een van de Europese fracties, degradeert zij zichzelf tot roeptoeter aan de zijlijn.

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

Vier zetels op een totaal van 736 in het Europees Parlement is inderdaad verwaarloosbaar klein. Dat geldt echter ook voor de gezamenlijke 25 Nederlandse zitjes in Brussel en Straatsburg. Om toch invloed uit te oefenen, sluiten de europarlementariërs zich daarom aan bij een van de zeven politieke fracties (christen-democraten, socialisten, liberalen, groenen, etc.) die het Europees Parlement telt.

Een handig parlementslid overtuigt zijn fractie van een plan. De drie PvdA’ers die straks in het europarlement zitten, spreken dan voor zo’n tweehonderd leden. En dan heb je wel macht.

Een europarlementariër die iets wil bereiken, zorgt ervoor dat hij rapporteur wordt over een onderwerp. Deze baantjes worden via een puntensysteem verdeeld tussen de fracties. Solisten als de PVV vissen achter het net. Zij krijgen ook minder geld voor fractiepersoneel, minder vergaderruimte, minder tolken en minder spreektijd.

Natuurlijk kan de PVV een nieuwe fractie oprichten. Momenteel telt het Europees Parlement dertig niet-ingeschrevenen, waaronder de leden van het Front National van Le Pen, het Vlaams Belang en de Oostenrijkse FPÖ. Een eerdere poging van deze rechtse daklozen om een fractie te vormen, strandde binnen een jaar op geruzie en verdeeldheid.

Wat de PVV in Brussel en Straatsburg rest, zijn korte verklaringen in de plenaire vergadering, die zonder gevolg blijven. Nieuw is dat niet voor de PVV. Ook in de Kamer is haar parlementaire invloed (aangenomen voorstellen) gering.

Op het Binnenhof leidt het PVV-verhaal niettemin steevast tot commotie, en daarmee beïnvloedt de partij het debat. Het is de vraag of de PVV die rol ook in Brussel kan spelen. Het europarlement is gewend aan mensen als Le Pen en Vanhecke (Vlaams Belang); die veroorzaken nauwelijks nog beroering. De kans bestaat dat de PVV-toeter in de Brusselse bankjes verstomt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden