PVV-guldenrapport uitgerekend vandaag; strategie of toeval?

Uitgerekend op de eerste dag van de tussenformatie presenteert PVV-leider Geert Wilders zijn aangekondigde rapport over de euro en de gulden. Ongelukkige timing of uitgekiende strategie?

© ANP

De eerste onderhandelingsdag in het Catshuis is vanmiddag in ieder geval op tijd afgelopen, want halverwege de middag moet Geert Wilders weer in de Tweede Kamer zijn voor de presentatie van zijn rapport over de terugkeer naar de gulden.

Zaterdag had Wilders de belangrijkste conclusie al aan de Telegraaf doorgespeeld. De invoering van de gezamenlijke Europese munt zou volgens het onderzoek de Nederlander weliswaar 800 euro voordeel per jaar hebben opgeleverd, maar er was ook een keerzijde. Door minder economische groei en de eurocrisis zou de euro jaarlijks 2.700 euro per persoon kosten.

Wilders wil nu - met deze onderzoeksresultaten in de hand - een referendum over een terugkeer naar de gulden. Vanmiddag volgt een toelichting.

En zo lijkt Wilders dus al op de eerste dag van de tussenformatie een troef te spelen: hij wil niet bezuinigen om de euro te redden, maar wil gewoonweg terug naar de gulden. Daarmee laat de PVV opnieuw zien zich niets van Europa aan te trekken, juist op het moment dat de druk uit Brussel het grootst is.

Uitweg
Nederland, dat jarenlang hamerde op het strikt naleven van de Europese begrotingsregels, weet alle ogen op zich gericht nu het maar liefst 16 miljard moet bezuinigen om al in 2013 het tekort naar de vereiste 3 procent terug te dringen.

De PVV heeft nu een uitweg klaar als de onderhandelingen vast dreigen te lopen: terug naar de gulden. Zo kan Wilders minder snel worden beticht van het weglopen van verantwoordelijkheid, als de gesprekken vast komen te zitten.

Toch is het niet waarschijnlijk dat het moment van de presentatie deel uitmaakt van een uitgekiende strategie voor de tussenformatie. Begin november, nog voordat het Centraal Planbureau zijn sombere prognose voor 2012 had bekendgemaakt, had Wilders al aangekondigd dat het rapport eind februari of begin maart klaar zou zijn. Met het onderzoeksbureau Lombard Street Research waren daarover afspraken gemaakt.

Toevallig
Al weken geleden was in Den Haag bekend dat de presentatie van het rapport vandaag zou plaatsvinden. Ook de PVV zelf zegt dat de timing toevallig is; vandaag was de enige dag dat Lombard-directeur Charles Dumas naar Den Haag kon komen.

Bovendien is het maar de vraag of premier Mark Rutte zich iets zal aantrekken van het rapport. Hij zal ongetwijfeld zeggen dat het elke partij vrij staat om rapporten te produceren, maar dat hij er niet op hoeft te reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden