PVV grootste partij in peiling De Hond

PVV grootste partij in peiling De Hond..

Voor het eerst staat de PVV van Geert Wilders bovenaan in de politieke peiling van Maurice de Hond. Als er nu parlementsverkiezingen zouden worden gehouden, zou de Partij voor de Vrijheid met 27 zetels in de Tweede Kamer komen. Dat is meer dan het CDA (26) en de Partij van de Arbeid (21).

Sinds het begin van dit jaar is Wilders in de peilingen van De Hond met twaalf zetels gegroeid en dat is volgens de onderzoeker te danken aan het omstreden besluit van het Amsterdams Gerechtshof om de PVV’er strafrechtelijk te vervolgen. Ook de weigering van Groot-Brittannië om Wilders het land binnen te laten, heeft hem electoraal geen windeieren gelegd. In De Telegraaf zegt het Kamerlid op snelle verkiezingen te hopen. ‘Wat mij betreft zijn die morgen, dan ben ik de volgende minister-president.’

Dat is overigens nog maar de vraag, want de cijfers van De Hond wijken sterk af van de gegevens uit de laatste Politieke Barometer van Synovate, die afgelopen donderdag is gepubliceerd. Daarin kwam de PVV met 20 zetels als derde partij uit de bus, na het CDA (34 zetels) en de PvdA (28).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden