'PVV Friesland wilde OM valse factuur sturen'

De PVV Friesland wilde dit najaar een valse factuur naar het Openbaar Ministerie (OM) sturen om beveiligingskosten te ontlopen die zijn gemaakt voor Jelle Hiemstra, oud-fractievoorzitter in de Provinciale Staten. Dat zegt de directeur van het ingehuurde beveiligingsbedrijf, die onlangs aangifte deed wegens aanzetten tot valsheid in geschrifte.

Het OM in Leeuwarden heeft de zaak in behandeling. Uit de stukken blijkt dat de Friese afdeling van de PVV kampt met financiële problemen. Beveiliger Kees de Jong van ProServe Recherche overhandigde de politie alle e-mails en brieven die hij van de PVV ontving als bewijs. Hij vindt het zakelijke optreden van de partij 'niet integer' en voelt zich 'opgelicht'.

De Jong was op 6 september door de PVV ingehuurd om 's nachts het huis te bewaken van Jelle Hiemstra, de toenmalige fractievoorzitter die een dag eerder was overvallen in zijn woning in Sneek. De PVV regelde daarna op eigen initiatief beveiliging. Vervolgens bood het OM aan de kosten te betalen. Na vier weken eindigde die steun omdat justitie beveiliging niet langer noodzakelijk vond.

Voorstel
De beveiliging werd echter gecontinueerd op aandringen van Hiemstra. Om ook deze kosten af te wentelen op het OM, kreeg De Jong volgens eigen zeggen van Anton Melein, die zichzelf betitelde als beveiligingscoördinator van de PVV, een voorstel om declaraties te vervalsen . 'Hij zei: Ik ga jouw factuur verdubbelen naar het Openbaar Ministerie toe. Verdrievoudigen valt te veel op.' De Jong zegt dat hij dit voorstel heeft afgewezen.

Melein, die directeur is van een bedrijf dat bewakers tegen piraterij levert aan koopvaardijschepen, wil niet inhoudelijk op de aangifte reageren. Vanuit Dubai laat hij weten dat De Jong 'de weg kwijt is'. Melein was gemachtigd om namens de PVV afspraken te maken over de bewaking van Hiemstra, bevestigt de nieuwe fractievoorzitter Otto van der Galiën.

Onvrede
Hiemstra verliet de PVV eind oktober uit onvrede met de anti-islamkoers van Geert Wilders. Zijn voormalige partij bleef achter met onbetaalde beveiligingsnota's ter hoogte van circa 12 duizend euro. De Friese PVV kan dit bedrag niet opbrengen. Uit een accountantsverklaring die afgelopen zomer is opgemaakt, blijkt dat de partij geheel afhankelijk is van provinciale vergoedingen en na aftrek van onkosten weinig overhoudt.

Van der Galiën erkent dat de partij krap bij kas zit. 'Als we die beveiliging hadden moeten betalen, zouden we een medewerker moeten ontslaan. Provinciegeld mag bovendien niet worden gebruikt voor beveiliging. Voor ons is nooit aan de orde geweest dat wij ook maar een euro zouden meebetalen aan de beveiliging van Hiemstra.'
Op 18 oktober liet Melein namens de PVV aan De Jong weten dat de beveiligingsklus was stopgezet. 'Wij betreuren dat wij niet over voldoende middelen beschikken om in zijn beveiliging verder te kunnen participeren', schrijft hij, 'maar wij kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de opdracht die Dhr. Hiemstra aan uw bedrijf heeft verstrekt.'

Toen Hiemstra een week later de PVV verliet, verbrak de partij elk contact met De Jong. Een advocaat van de PVV liet hem weten dat zijn ingediende nota's als verkeerd verzonden zullen worden beschouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden