PVV-fractie pas na de breuk geïnformeerd

PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven was in Londen toen hij zaterdag het nieuws over de breuk in het Catshuis vernam. Hij bracht daar met de Contactgroep Verenigd Koninkrijk een werkbezoek. Abrupt braken hij en de andere aanwezige Kamerleden, onder wie Harry van Bommel (SP), Lea Bouwmeester (PvdA) en Han ten Broeke (VVD), hun rondleiding door een rehabilitatiecentrum bij het stadion van Tottenham Hotspurs af.

DEN HAAG - IJlings lieten ze zich naar de Nederlandse ambassade rijden. Daar zagen ze op televisie de persconferentie van Mark Rutte en Maxime Verhagen, en daarna die van Geert Wilders.


De anekdote is illustratief voor hoe Wilders met zijn fractieleden omgaat: ze werden pas achteraf geïnformeerd over het afbreken van de onderhandelingen. Om precies te zijn zaterdag om zes uur, terwijl Wilders al om half twee het Catshuis verliet. Uitzonderingen zijn de Kamerleden Fleur Agema, die mee onderhandelde, Martin Bosma, die naast Wilders stond tijdens diens persgesprek in het Kamergebouw zaterdagmiddag om half vijf, en financieel specialist Teun van Dijck. Aangenomen wordt dat Wilders ook fractiebestuurslid Louis Bontes polste, Barry Madlener, de aanvoerder van de PVV-fractie in het Europees parlement, en Machiel de Graaf, de fractieleider in de Eerste Kamer. Maar zij willen dat zelf niet bevestigen.


Wat Madlener wel zegt: 'Ik ben ontzettend blij dat de PVV zich niks aantrekt van de Brusselse technocraten. Het is heel goed dat Geert zijn rug heeft rechtgehouden. De overheid moet in haar eigen vlees snijden en niet de rekening bij de burger leggen. Die bezuinigingen bleken gewoon keiharde belastingverhogingen te zijn. Ik ben verheugd dat de kiezer nu mag bepalen of we aan de leiband van Brussel blijven lopen of niet.'


Kortenoeven is het daarmee eens. 'Kijk maar hoe de reaguurders op websites reageren: positief. Dat is belangrijk voor ons, omdat wij een partij zijn met een directe band met de kiezer.' Bontes: 'Het is de juiste beslissing. Ik ben PVV'er in hart en nieren. We gaan de schouders eronder zetten en een goede campagne voeren.'


Uiteindelijk heeft Wilders het onzekere oordeel van de kiezer verkozen boven de invloed die hij tot zaterdag had in het centrum van de macht. De btw naar 21 procent, 9 euro eigen bijdrage per recept, huren omhoog en nog een reeks andere pijnlijke maatregelen: het verhaal dat hij nu heeft is beter, naar zijn oordeel, dan het verhaal dat hij had moeten vertellen ter verdediging van een eventueel akkoord. Maar bovenal het beeld, zeggen alle fractieleden, dat de PVV zich zou voegen naar Europese eisen, was aan de buitenwacht niet te verkopen geweest.


Wilders zal straks weer proberen onderscheidend zijn in de verkiezingscampagne, onder meer met dit anti-Europees geluid, en hoopt dat de kiezer er gevoelig voor blijft. Ondertussen heeft hij VVD-premier Mark Rutte een forse zeperd toegebracht en daarmee zijn oude partij nog eens ingepeperd dat de politicus Wilders zich niet laat sturen. Dat het CDA achttien maanden lang heeft gekreund en gepiept, is ook mooi meegenomen.


PVV-Kamerlid André Elissen: 'Het is jammer dat ze er niet uit zijn gekomen, maar het is een goed gemotiveerd besluit. Dat vindt iedereen. Het gerucht dat er dissidenten in de fractie zouden zijn, is onzin. Wel spijtig dat VVD en CDA meteen met modder begonnen te gooien, maar dat hoort er kennelijk bij.'


Zijn collega Richard de Mos vindt het logisch dat hij pas na afloop van de breuk hoorde. 'Er is wel steeds ruggespraak geweest met portefeuillespecialisten, maar wij hebben het onderhandelingsteam ons vertrouwen gegeven. De fractie bleek het er unaniem mee eens dat het totaalpakket niet goed genoeg was. Binnen een uur waren we zaterdag klaar.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden