PVV'ers slaan terug met vloedgolf van aangiften tegen Samsom

DEN HAAG - De 'Minder Marokkanen'-kwestie loopt na twee weken uit op een vloedgolf van aangiften vanuit beide kampen. Prominente PVV'ers deden vrijdag aangifte tegen PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman, omdat deze discriminerende opmerkingen over Marokkanen zouden hebben gemaakt. Het gaat onder anderen om Geert Wilders' vertrouweling en Tweede Kamerlid Fleur Agema en om Marcel de Graaff, PVV-lijsttrekker bij de aankomende Europese parlementsverkiezingen.


Als reactie op het grote aantal aangiften (nu al 5.000) dat afgelopen weken tegen hem werd gedaan, riep Wilders donderdag 'heel Nederland' op om aangifte te doen tegen Samsom en Spekman. Wilders claimt dat de PvdA'ers uitspraken deden die 'verder gaan' dan zijn uitspraken over Marokkanen.


Samsom zei in een interview met NRC Handelsblad uit 2011 dat Marokkaanse probleemjongeren een 'etnisch monopolie op overlast' hebben. Spekman op zijn beurt zei in 2008 in Vrij Nederland dat 'je de Marokkanen die niet willen deugen moet vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen.'


Wilders: 'Ik vind dat ze moeten zeggen wat ze gezegd hebben, en ik hoop dat het Openbaar Ministerie besluit om zowel die twee mensen als mijzelf niet te vervolgen. Als ze wel tot vervolging overgaan, dan ook de heren Samsom en Spekman.' PvdA-vicepremier Asscher noemde de oproep van Wilders een 'paniekreactie'.


Hebben al deze aangiften eigenlijk zin?


'Het lijkt hier te gaan om het afgeven van een politiek signaal', aldus hoogleraar bestuurlijk sanctierecht Henny Sackers van de Radboud Universiteit. 'Of het strafrechtelijk gezien ergens toe leidt, is maar de vraag. Op dit moment is discriminatie op grond van nationaliteit in Nederland namelijk niet strafbaar.'


Het Openbaar Ministerie benadrukt dat het voor de vraag of een zaak wordt behandeld niet uitmaakt hoeveel aangiften er binnenkomen. 'De vraag is of er een strafbaar feit is gepleegd. Of er nu één aangifte of honderd worden gedaan, maakt daarin geen verschil,' aldus een woordvoerder. Wel kan het aantal aangiften worden meegenomen in de behandeling van een zaak. 'Dan tellen alle omstandigheden mee.'


Ook in de Tweede Kamer is de storm rond de PVV nog niet gaan liggen. Donderdag was de SP de eerste partij die werk maakte van een parlementair cordon sanitaire tegen de PVV. De PVV mocht een SP-motie waar zij voor was niet mede ondertekenen. 'Wij vragen geen politieke steun van haatzaaiers', aldus het SP-Kamerlid Paul Ulenbelt.


In Nijmegen worden vandaag demonstraties gehouden van zowel voor- als tegenstanders van Wilders. Burgemeester Bruls stemt daarmee in, onder voorbehoud dat de kampen elkaar niet treffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden