PVV'ers moeten zwijgen op straffe van 25 duizend euro boete

De 33 personeelsleden van de PVV-Tweede Kamerfractie riskeren een boete van 25 duizend euro als zij informatie over de partij naar buiten brengen. De beleidsmedewerkers en secretaresses hebben zich in hun lijvige arbeidscontract akkoord verklaard met zwijgplicht over zaken die zich in of rond de PVV-fractie afspelen. Ook onderling mogen zij over veel zaken, zoals hun arbeidsvoorwaarden, niet spreken.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN EN REMCO MEIJER

DEN HAAG - In het contract, waarover de Volkskrant beschikt, zijn personeelsleden in dienst van de 'Stichting Ondersteuning Tweede Kamerfractie PVV'. Het document stelt dat elke medewerker 'zich verbindt op geen enkele wijze aan wie dan ook (daarbij inbegrepen personeelsleden van de Stichting) enige mededeling te doen van gegevens van vertrouwelijke aard en/of aangelegenheden van de Stichting (...) Voor iedere overtreding zal de Stichting een boetesom verbeuren ten bedrage van 25.000 euro.'

De arbeidsvoorwaarden dragen volgens insiders in hoge mate bij aan de uiterst schichtige manier waarop de PVV'ers zich gedragen naar de buitenwereld. 'Je bent in feit een lijfeigene', zegt een beleidsmedewerker.

De zware financiële sanctie moet ook voorkomen dat medewerkers met elkaar spreken over hun salaris. Na praten met de buitenwacht is dat volgens betrokkenen het grootste taboe. Uit de salarislijst van medewerkers die de Volkskrant in handen heeft, blijkt dat er sterk wisselende beloningen worden toegepast voor hetzelfde werk.

Uit documenten blijkt bovendien dat Wilders jarenlang geen premies heeft betaald voor de pensioenen van zijn personeel. Daar is hij pas sinds vorig jaar mee begonnen. Zo'n veertig medewerkers hebben daardoor een gat in hun pensioen van maximaal zes jaar. Pas na het langjarige penningmeesterschap van Tweede Kamerlid Raymond de Roon is dat veranderd. Wilders en De Roon wilden een spaarpot voor de fractie opbouwen, melden betrokkenen.

Uit gesprekken met ingewijden blijkt dat de PVV al geruime tijd grote problemen heeft om aan voldoende personeel te komen, niet alleen voor de politieke functies maar ook voor het werk achter de schermen. Aangezien zijn electorale succes onverminderd groot is, plaatst dat Wilders voor grote dilemma's.

Zo stond hij eind 2013 op het punt om de deelname van de PVV aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag af te blazen. Op 20 november 2013 ontbood hij de Haagse kandidaten op zijn beveiligde afdeling in de Tweede Kamer om ze mee te delen dat de PVV niet meedeed. Na verzet van de PVV-kandidaten werd besloten de opiniepeilingen af te wachten. Daarin haalde de PVV 8 zetels, Wilders zwichtte daardoor.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden