PVV'ers in de fout: een overzicht

AMSTERDAM - Nu de media vol op de 24 Kamerleden van de PVV zijn gedoken, volgen de onthullingen elkaar in rap tempo op. Voor degenen die door de bomen het bos niet meer kunnen zien, staan ze hier allemaal op een rijtje.

null Beeld

Van de huidige 24 Kamerleden van de PVV zijn er inmiddels zeven in opspraak geraakt. Ook stapten er drie kandidaat-Kamerleden nog voor de verkiezingen op. Dat brengt het totaal op tien. Een overzicht.

Dion Graus
In 2006 kwam Dion Graus in opspraak omdat zijn vriendin aangifte tegen hem had gedaan wegens mishandeling. Het Kamerlid zou hebben geprobeerd de keel van zijn destijd hoogzwangere echtgenote dicht te knijpen en haar in de buik hebben 'geduwd'. De beschuldigingen konden strafrechtelijk niet worden bewezen.

Hero Brinkman

Het Kamerlid Hero Brinkman deed tweemaal van zich spreken. Eerst door een ruzie met een barman in sociëteit Nieuwspoort, waarop Brinkman bekende een drankprobleem te hebben. Daarna door mot met zijn aannemer in Middenbeemster, waarbij over en weer aangifte werd gedaan.

Jhim van Bemmel
In juli 2010 werd PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel beschuldigd van faillissementsfraude. Voor zijn muziekwinkel New Tech Partner in 2006 failliet ging, zou Van Bemmel de inboedel verkocht hebben en het geld hebben doorgesluisd naar andere bedrijven die op zijn naam staan. Ook zou zijn administratie niet op orde zijn. Toen het bedrijf failliet ging was de boedel leeg en stond er nog 313 euro op de bankrekening. Crediteuren zouden nog dertigduizend euro van New Tech Partner tegoed hebben.

Het PVV-Kamerlid zelf zei dat hij de beschuldigingen kan weerleggen en dat hij hierover in overleg is met de curatoren.

Marcial Hernandez
Dit najaar werd Marcial Hernandez opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging. Hij bracht een nacht in de politiecel door, nadat hij in een café in Den Haag een kopstoot zou hebben uitgedeeld. Tegen hem is aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of hij wordt vervolgd.

Eric Lucassen
De volgens GroenLinks leider Femke Halsema 'bullebak' Eric Lucassen is na een voor hem turbulente week nog steeds lid van de Tweede Kamer namens de PVV. Hij wordt beschuldigd van wangedrag tegenover zijn buren en is veroordeeld wegens ontucht met ondergeschikten in zijn functie als onderofficier van het leger.

James Sharpe
Het telecommunicatiebedrijf in Hongarije waarvan PVV-Tweede-Kamerlid James Sharpe directeur was, is twee keer veroordeeld voor het oplichten van klanten en oneerlijke zakenpraktijken. Het bedrijf lichtte klanten op met seksueel getinte sms'jes. In 2008 kreeg het daarom een boete van zo'n 250 duizend euro en afgelopen februari een boete van circa 172 duizend euro.

Sharpe was in zijn tijd als topatleet betrokken bij een vechtpartij. Hij heeft tienkamper Robert de Wit in het gezicht geslagen met een spike. Ook zou hij hem en een starter hebben bedreigd, waarvoor hij een half jaar geschorst zou zijn.

Richard de Mos
Een diploma hebben om schoolhoofd te mogen zijn, is iets anders dan directeur zijn van een basisschool. Op de website van de PVV stond ook vanochtend nog in het overzicht van kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni bij de foto van De Mos (nummer 10): 'Voormalig onderwijzer en schoolhoofd in de moeilijkste wijken van Den Haag'.

Dat is niet waar, zo erkent ook De Mos. 'Maar als ik het ambieer, zou ik het kunnen zijn. Ik heb een tweejarige opleiding gedaan tot schoolleider in het primair onderwijs.'

Al eerder van de lijst
Al voor de verkiezingen van 9 juni verloor Wilders een aantal door hem geselecteerde personen. Kort na de presentatie van de kandidatenlijst op 12 april trok de nummer 9 van de lijst, Mellony van Hemert, zich terug. Zij was door de PVV gepresenteerd als 'psycholoog/gezinstherapeut, gepromoveerd op het onderwerp kindermishandeling', maar daar bleek niets van waar te zijn.

Vlak daarna haakte de nummer 5 af, de ondernemer Gidi Markuszower. Hij bleek in 2008 te zijn aangehouden met een vuurwapen op zak, ook zou hij betrokken zijn geweest bij spionage-praktijken. Eind april vertrok de student-ondernemer Arjan Brogt, die op een onverkiesbare plaats stond. 'De media-aandacht door een stel gefrustreerd linkse activisten doet mij en de PVV geen goed', zei Brogt indertijd. Hij had ook een veroordeling aan de broek: tot het terugbetalen van zijn vergoeding als studentenraadslid bij de economische faculteit, waar hij nooit kwam opdagen.

undefined

Hero Brinkman Beeld anp
Hero BrinkmanBeeld anp
Eric Lucassen Beeld anp
Eric LucassenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden