PVV'er wil vooral dat Geert herrie maakt

UITTREDENDE PVV'ERS Het kan de PVV-aanhangers betrekkelijk weinig schelen of de plannen van Wilders realistisch zijn. Het gaat hun erom dat hij in de Kamer gehoord wordt.

CHRIS AALBERTS

Deze week stapten twee PVV-Kamerleden op. Zij hadden gedurende hun Kamerlidmaatschap steeds meer bezwaren gekregen tegen het PVV-programma. De partij is volgens hen opgeschoven naar links, Defensie wordt wegbezuinigd omdat het Henk en Ingrid niets interesseert, en Geert Wilders zou hebben gezegd dat de helft van het deze week verschenen partijprogramma onuitvoerbaar is.

Het is niet ingewikkeld om te zien wat Hernandez en Kortenoeven bedoelen. De lijst standpunten die niet of nauwelijks uitvoerbaar zijn is erg lang. Europese aanbestedingen kunnen niet zomaar afgeschaft worden, het is moeilijk het aantal ambtenaren met een vijfde te verminderen en de politie meer de straat op te sturen en hen te verbieden achter een bureau te zitten. Geert Wilders haastte zich om te vertellen dat de uitspraak klopt dat de helft van het partijprogramma onuitvoerbaar is, zolang Nederland lid is van de EU.

Maar ook als Nederland uit de EU zou stappen, blijven er veel onrealistische PVV-plannen over. De vraag is niet of de plannen van de PVV onrealistisch zijn, het is de vraag of het er toe doet. Gaat het er bij de PVV wel om dat er realistische voorstellen gedaan worden die vervolgens in beleid omgezet kunnen worden? Om die vraag te beantwoorden, moeten we kijken naar de aanhangers van Wilders en waarom zij op de PVV stemmen.

Willen PVV-stemmers dat de zogenoemde kopvoddentaks wordt ingevoerd? Nee, dat willen ze niet. Willen PVV-stemmers dat er een minaretverbod komt? In interviews met PVV-aanhangers hoorde ik ze er nooit over. PVV-stemmers hadden ook al geen mening over het sluiten van alle islamitische scholen, hadden nog nooit nagedacht over de dubbele nationaliteit en zeiden ook niet dat er een verbod op hoofddoeken moet komen voor Kamerleden.

PVV-stemmers hadden wel veel kritiek op de multiculturele samenleving. Zij zien allochtone hangjongeren bij het winkelcentrum, zien hun wijk achteruit gaan sinds er meer 'buitenlanders' wonen en vinden het gruwelijk om vrouwen in een boerka te zien lopen. Ook al kennen de meesten van hen de boerka alleen van de televisie en niet uit het straatbeeld. Het feit dat de boerka bestaat is voor hen al erg genoeg.

PVV-aanhangers willen geen kopvoddentaks. Ze vinden dit meestal een stom, ondoordacht voorstel, en ze denken dat Wilders dit idee beter helemaal niet had kunnen lanceren. Toch weerhoudt dit hen er niet van PVV te stemmen. Het gaat hun namelijk niet om de kopvoddentaks als serieus beleidsvoorstel dat uitgevoerd moet worden. De kopvoddentaks is een signaal dat er bezwaren kleven aan de multiculturele samenleving en dat er een strenger integratiebeleid moet komen.

Dit signaal van PVV-stemmers wordt breed opgepakt. Het integratiebeleid gaat de laatste jaren meer in de richting van de PVV dan in de richting van GroenLinks en D66. Door op een politicus te stemmen die extreme, soms onuitvoerbare dingen roept, zorgen PVV-stemmers ervoor dat het beleid langzaam een klein beetje in de richting van de PVV wordt gebogen. Dat is precies wat de meerderheid van de PVV-aanhang graag wil: verandering in de richting van de PVV, niet de voorstellen van de PVV.

PVV-stemmers zijn niet gek: ze weten dat Nederland een coalitieland is, dat er altijd compromissen gesloten moeten worden en dat een overwinning van Wilders niet betekent dat het PVV-programma onverkort wordt uitgevoerd. Het gaat hun meer om het feit dat zaken op de agenda komen en blijven dan om regeringsmacht voor de PVV. Velen zien dat laatste helemaal niet zitten. Zij weten dat een sterke PVV andere partijen op onderdelen tot ander beleid dwingt.

Het maakt dus niet uit of de PVV haar voorstellen kan uitvoeren. Voor PVV-aanhangers garandeert de PVV slechts dat in de Tweede Kamer een zeer kritisch geluid over zaken als immigratie, integratie, zorg, veiligheid en Europa te horen zal blijven, en dat andere partijen zich daar schoorvoetend beetje bij beetje aan aanpassen.

CHRIS AALBERTS is docent politieke communicatie aan de Erasmus Universiteit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden