Update

'PVV'er Van Vliet wilde overstappen naar VVD'

Tweede Kamerlid Roland van Vliet (PVV) heeft vorig jaar een poging gedaan naar de VVD over te stappen, zo meldt NRC Handelsblad op gezag van anonieme bronnen op het Binnenhof. Volgens PVV-leider Geert Wilders is hier sprake van 'PVV bashen'.

PVV'er Roland van Vliet wilde overstappen naar de VVD, zo meldt NRC. Beeld anp

Op 30 oktober zou Van Vliet bij VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra hebben geïnformeerd of er voor hem plaats zou zijn in de VVD-fractie. Zijlstra wees het verzoek af.

Zijlstra en Van Vliet bevestigen dat er een gesprek is geweest, maar weigeren op de inhoud in te gaan. Vanmiddag zei Van Vliet hierover: 'Ik was PVV'er, ik ben PVV'er en ik blijf PVV'er.' Wel erkent hij dat hij met Zijlstra heeft gesproken, maar wil niet zeggen waarover.

'VVD tegen overstappen'
Zijlstra zelf zegt dat hij een vertrouwelijke gesprek had met Van Vliet. De inhoud 'blijft tussen hem en mij'. Zijlstra kan zich 'voorstellen dat iedereen nieuwsgierig' is naar het gesprek. VVD is 'in algemene zin' tegen overstappen van Kamerleden van andere partijen naar de VVD, zei hij.

PVV-leider Geert Wilders spreekt in een reactie van 'PVV bashen'. 'Het is weer verkiezingstijd.'

Van Vliet is een van de meest prominente PVV-Kamerleden. Hij is voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar woningbouwcorporaties en leidt ook de Contactgroep Duitsland.

Nieuwe partij
Zaterdag wist NRC op basis van interne correspondentie van de PVV al te melden dat PVV-Kamerlid Joram van Klaveren lange tijd een nieuwe partij op wilde richten. Uit de correspondentie van oktober 2012 blijkt dat Van Klaveren al een naam voor ogen had, Rechts Nederland (RNL). Ook wilde hij 'websites vast laten leggen' en 'een begin maken met op papier zetten van ideologische uitgangspunten', zo mailde hij een partijgenoot. Van Klaveren zou tot begin vorig jaar met het idee hebben gespeeld. De PVV wilde niet op de berichten ingaan.

Afgelopen oktober werd Louis Bontes uit de PVV-fractie gezet omdat hij publiekelijk kritiek had geuit op PVV-leider Geert Wilders. Bontes had in verschillende media geijverd voor democratisering, uitbreiding en meer transparantie bij de PVV. Dat werd hem door de rest van de fractie niet in dank afgenomen.

 
Ik was PVV'er, ik ben PVV'er en ik blijf PVV'er
Van Vliet
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.