PVV'er met dubbel paspoort, oef!

Van onze verslaggeefsterKim van Keken

DEN HAAG - Een pijnlijk moment donderdag voor Geert Wilders van de PVV: een van zijn statenleden heeft twee paspoorten. En dat terwijl uitgerekend Wilders zelf altijd beweert dat een dubbele nationaliteit 'een dubbele loyaliteit' betekent. Het Gelderse statenlid Petra Kouwenberg, geschrokken van alle commotie, zal dan ook als de wiedeweerga haar Turkse paspoort inleveren.


Gisteren werd Kouwenberg geïnstalleerd als statenlid. Over haar dubbele nationaliteit wilde ze niets zeggen, ook niet hoe ze eraan is gekomen. De Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber voerde namens haar het woord. 'Ze heeft een dubbele nationaliteit, dat klopt', zei ze voor de camera's. 'Zij viel ook van haar stoel toen ze erachter kwam. Meer wil ik er niet over kwijt.'


Wilders gaat ervan uit dat Kouwenberg snel afstand doet van haar Turkse paspoort. Haar dubbele nationaliteit kwam ook voor hem uit de lucht vallen. Bij de selectie van de kandidaten, kwam de kwestie in elk geval niet aan het licht. Het dagblad de Gelderlander haalde de dubbele nationaliteit simpelweg uit een uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie dat bij de provincie werd ingeleverd.


De PVV strijdt al jaren tegen het bezit van de dubbele nationaliteit. In 2007 eiste Wilders dat de toenmalige PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb (ook Marokkaans) en Nebahat Albayrak (ook Turks) hun tweede paspoort inleverden. Hij diende tegen beiden een motie van wantrouwen in. Die motie kreeg geen steun van de andere partijen. Wel zei premier Mark Rutte (toen fractieleider van oppositiepartij VVD) dat het Albayrak 'zou sieren' als ze haar Turkse nationaliteit opgaf. In datzelfde debat benadrukte Wilders dat de islamitische achtergrond van de bewindslieden niet meespeelde. 'Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd.'


Enkele jaren later, oktober 2010, werd Wilders geconfronteerd met een staatssecretaris die ook een Zweeds paspoort heeft: CDA'er Marlies Verldhuijzen van Zanten-Hyllner. Alleen was de PVV toen geen oppositiepartij meer, maar een gedoogpartij. Hij vroeg de staatssecretaris afstand te doen van haar Zweedse nationaliteit, maar diende geen motie van wantrouwen in.


Snel nadat het nieuws rond Kouwenberg naar buiten was gekomen, reageerde Wilders: het statenlid mag van hem blijven, maar moet wel direct afstand doen van haar Turkse paspoort. Kouwenberg gaat vandaag naar de ambassade van Turkije om de procedure in gang te zetten. Het is voor Turken in Nederland mogelijk afstand te doen van een dubbele nationaliteit. Een land als Marokko staan niet toe dat (oud-)onderdanen hun paspoort inleveren.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden