PVV'er Martin Bosma voorziet ondergang blank Nederland

PVV-prominent Martin Bosma vreest dat Nederland uitgroeit tot een nieuw Zuid-Afrika, een land waarin de blanke Afrikaners 'fungeren als proefkonijn in het multicultureel laboratorium'. Hij waarschuwt dat de autochtone Nederlanders 'voor de leeuwen worden gegooid' door linkse politici en journalisten.

Jan Hoedeman en Raoul du Pré
Martin Bosma Beeld anp
Martin BosmaBeeld anp

Bosma schrijft dat in zijn niet-gepubliceerde boek Handlangers van de ANC-apartheid, dat gisteren uitlekte via NRC Handelsblad. Uitgeverij Prometheus/ Bert Bakker besloot afgelopen najaar het boek niet uit te geven. Eigenaar Mai Spijkers wil niet zeggen waarom niet: 'Dat is een zaak tussen uitgever en auteur.'

Achterdocht
Uit intern e-mailverkeer van de PVV blijkt dat partijleider Wilders er niet rouwig om was dat het boek niet op de markt kwam. Hij noemde dat destijds 'geweldig nieuws'. Volgens insiders koestert Wilders al enige tijd achterdocht jegens Bosma. De PVV-leider zou bang zijn geweest voor de negatieve publiciteit die het boek had kunnen brengen.

Bosma flirt al enige jaren nadrukkelijk met de Groot-Nederlandse gedachte: een culturele unie tussen Nederland en Nederlandssprekende groepen buiten Nederland: Belgisch Vlaanderen en de Afrikaner gemeenschap in Zuid-Afrika. Het oranje-blanje-bleu van de prinsenvlag - het wapen van de orangisten in de Tachtigjarige oorlog - is het symbool van die gedachte.

In zijn boek rekent Bosma nu af met Mandela, met het ANC en met het 'politiek-correct racisme' van de Nederlanders die zich in de jaren zeventig en tachtig tegen het blanke apartheidsregime keerden.

Communistisch
Het ANC noemt hij communistisch, gewelddadig, racistisch en corrupt. Mandela, de vorig jaar gestorven en alom bewierookte ANC-leider en oud-president, is de communistische leider van een 'terreurorganisatie' die zich liet betalen door de Sovjet-Unie en in 1994 'opdracht gaf voor een moordpartij op Zulu's die demonstreerden voor het ANC-kantoor'.

Geert Wilders heeft een ster uit een Europese vlag geknipt. Beeld anp
Geert Wilders heeft een ster uit een Europese vlag geknipt.Beeld anp

Bovenal richt hij zijn pijlen op 'links Nederland': op oud-premier Den Uyl die in 1977 een ANC-delegatie ontving, op vakbonden die het ANC steunden, op Nederlandse universiteiten die een eredoctoraat aan Winnie Mandela gaven en op journalisten die zich keerden tegen de apartheid (Paul Witteman, Astrid Joosten, Maartje van Weegen, Pia Dijkstra en anderen).
Intussen is Zuid-Afrika onder het ANC uitgegroeid tot een totale ramp, aldus Bosma: 'Al hun claims over hoe Zuid-Afrika ging worden waren stuk voor stuk totale onzin. Gesubsidideerde luchtkastelen.' Nu is Nederland aan de beurt, betoogt hij. 'Want de essentie van de progressieve ideologie is (...) dat die ons wil doen verzoenen met onze ondergang (...).

Wat links heeft willen betekenen voor Zuid-Afrika wil het ook dolgraag Nederland aandoen.' En: 'De Afrikaners, dat zijn wij. De Afrikaners van vandaag zijn de Nederlanders van over vijftig of honderd jaar.'
Volgens bronnen dicht bij de top van de PVV past het in een patroon dat Wilders niet op Bosma's boek zat te wachten. Bosma is zijn speechschrijver en een van zijn oudste vertrouwelingen, maar insiders beschrijven hun relatie als een van 'wederzijdse afhankelijkheid', waarin jaloezie domineert.

Boerenlul
'Martin vindt Geert een boerenlul', aldus een ingewijde. 'Volgens hem heeft Geert een minderwaardigheidscomplex. Hij heeft geen studie afgemaakt. Geert kijkt op zijn beurt op Martin neer: elitair en lui. Maar Martin heeft Geert nodig voor zijn Kamerzetels en Geert heeft Martin nodig voor zijn speeches. Zo praat Geert ook over Martin: we hebben hem nu eenmaal nodig.'

Uitgever Spijkers bevestigt dat publicatie van het boek onder zijn hoede definitief van de baan is. Het is niet bekend wat Bosma er verder mee wil. Hij was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden