PVV'er Marcel de Graaff lijsttrekker Europese verkiezingen

De Partij voor de Vrijheid maakt vandaag de kandidatenlijst voor het Europees Parlement bekend. Huidig fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer, Marcel de Graaff, voert de lijst aan.

Redactie
Marcel de Graaff Beeld anp
Marcel de GraaffBeeld anp

Dit heeft de PVV bekendgemaakt. Op nummer 2 staat Vicky Maeijer, momenteel fractievoorzitter van de PVV in de Zuid-Hollandse Staten. De derde plek is voor Olaf Stuger, die in 2006 lijsttrekker was voor de LPF, de Lijst Pim Fortuyn.

De arabist Hans Jansen staat op de vierde plek. Jansen werd in oktober 2010 als getuige-deskundige opgeroepen in het proces tegen Wilders, die beschuldigd werd van haatzaaien tegen moslims. Hij verklaarde onder andere dat wat Wilders zegt dat in de Koran en de hadith staat, daar ook echt staat. Wilders zelf is lijstduwer.

Wilders: 'Wat een geweldige lijst en voortreffelijke kandidaten. Zij geloven in de kracht van Nederland. Wij kunnen weer baas worden over eigen geld, eigen wetten en eigen grenzen. Daarover gaat het bij de Europese verkiezingen op 22 mei: uw geld, uw baan en uw vrijheid'.

De PVV haalde bij de vorige verkiezingen vijf zetels in het Europees Parlement. Na het vertrek van Daniël van der Stoep in 2011 en Stassen telt de PVV-delegatie nog drie leden.

Uittocht
De uittocht van PVV'ers na die gewraakte uitspraken lijkt ondertussen nog niet gestopt. Vandaag stapten de Provinciale Statenleden Henk Scherer (Utrecht) en Daniël ter Haar (Gelderland) op. Lucas Hartong, die maandag Laurence Stassen opvolgde als leider van de PVV-delegatie in het Europees Parlement, liet bovendien meteen al weten dat hij na de verkiezingen in mei stopt als Europarlementariër.

De 50-jarige Hartong zit sinds juni 2010 in het Europees Parlement namens de PVV. Hij is onder meer lid van de begrotingscommissie.

Geloofwaardigheid
Het Utrechtse Statenlid Scherer gaf een toelichting op zijn besluit om op te stappen. Hij doet dat 'uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid'. Scherer, die 3 jaar voor de PVV in het provinciebestuur zat, noemde de uitspraken van Wilders over 'minder Marokkanen' walgelijk. Ook Ter Haar, sinds 2011 lid van Provinciale Staten in Gelderland, vertrekt om die reden. 'De partijkoers van de Partij voor de Vrijheid bevindt zich naar mijn mening op een glijdende schaal. Ik kan niet meegaan in deze ingeslagen weg', aldus Ter Haar.

Fractieleider Marjolein Faber van de PVV in Gelderland zegt 'de hele ophef' rond de uitspraak van partijleider Wilders niet te begrijpen. 'Iedereen kent sinds de oprichting van de PVV onze standpunten en de bijbehorende context. Er zijn mensen die deze koppeling gewoon niet willen zien en hun kans grijpen om een hetze tegen de PVV te voeren', aldus Faber.

Fractievergadering
Op dinsdagen komt de Tweede Kamerfractie van de PVV bijeen voor het wekelijkse overleg. Dan komt er mogelijk meer duidelijkheid over hoe de PVV-vlag erbij hangt. Maar de fractie wilde niet zeggen of zij morgenochtend haar gebruikelijke fractievergadering houdt. 'Over interne aangelegenheden doen wij nooit mededelingen', aldus een woordvoerder.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden