PVV'er komt snel terug op dreigement: 'Natuurlijk zijn we voor strafbaarstelling'

De PVV overwoog in de Eerste Kamer de strafbaarstelling van illegaliteit te saboteren. Dat zei PVV-senator Marcel de Graaff vandaag in De Telegraaf. De Eerste Kamerfractie van de PVV zou een crisis in het kabinet willen ontketenen. De Graaff komt echter na enkele uren in een tweet op zijn woorden terug.

PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Zonder oppositiesteun zou de strafbaarstelling van illegaliteit, een belangrijk punt voor de VVD, niet doorgaan. De PVV is groot voorstander van de strafbaarstelling, maar De Graaff zei tegen De Telegraaf het kabinet te willen dwarsbomen. 'Als tegenstemmen betekent dat er crisis in het kabinet komt, dan stemmen wij tegen. Het is voor ons belangrijker dat het kabinet gestopt wordt, zodat de werkloosheid niet blijft stijgen.'

Later vanochtend twitterde De Graaff dat de Eerste Kamerfractie van de PVV 'natuurlijk' voor strafbaarstelling van illegaliteit zal stemmen. Hij kreeg direct een retweet van PVV-leider Geert Wilders.

Het asielbeleid is een punt van discussie tussen coalitiepartners VVD en PvdA. De PvdA stemde in met strafbaarstelling van illegaliteit in ruil voor een versoepeld asielbeleid en het kinderpardon. De PvdA-achterban blijft echter verdeeld over de maatregel. De VVD nam alleen genoegen met de PvdA-eisen omdat de strafbaarstelling onder Rutte II er alsnog komt.

Verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven rekent op steun van de PVV in de Senaat. De tien Eerste Kamerzetels van de PVV kunnen de coalitie, die een minderheid van dertig zetels heeft, in één keer uit de brand helpen.

PVV'er De Graaff dreigde in het Telegraaf-bericht tegen te stemmen, maar hield wel een slag om de arm. 'Als ons duidelijk wordt dat de strafbaarstelling de VVD geen crisis waard is, dan tellen wij onze knopen en halen dit punt alsnog binnen.'

Kabinet heeft meer keuze, CDA niet principieel tegen
De coalitie heeft meer keuze dan oppositiepartij PVV. Het CDA heeft elf zetels in de Eerste Kamer en was in de vorige coalitie voorstander van de strafbaarstelling van illegaal verblijf. CDA-minister Gerd Leers was onder Rutte I verantwoordelijk voor de maatregel.

CDA'er Eddy van Hijum, die in de Tweede Kamer het woord voert over asiel, laat weten geen principiële bezwaren te hebben, maar hij heeft nog wel vragen over de juridische haalbaarheid van het voorstel. 'Vragen die ook bij onze Eerste Kamerfractie leven.' Hij wil van de staatssecretaris weten wat de strafbaarstelling toevoegt aan het inreisverbod, dat al van kracht is. Uitgewezen illegalen kunnen een dergelijk verbod opgelegd krijgen. Als zij dat meerdere keren negeren, zijn zij binnen de huidige wet nu ook al schuldig aan een strafbaar feit.

Ook is voor het CDA van belang dat illegaliteit een overtreding wordt en niet een misdrijf. In het laatste geval zou het helpen van illegalen ook strafbaar worden, dat wil het CDA absoluut voorkomen. In de vorige coalitie bedong de partij dat dat humanitaire hulp aan illegalen niet strafbaar zou worden. Uiteindelijk viel de gedoogconstructie van VVD, CDA en PVV nog voordat de maatregel aangenomen kon worden.

PVV-Senator Marcel de Graaff.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden