'PVV'er Hernandez deelde klap en kopstoot uit'

DEN HAAG - Het openbaar ministerie in Den Haag stelt dat het PVV-kamerlid Marcial Hernandez (36) tijdens zijn veelbesproken caféruzie van eind september op het Plein in Den Haag zowel een klap als een kopstoot gaf aan een andere cafébezoeker. Het OM zegt voldoende bewijs te hebben voor die beschuldiging.

Marcial Hernandez. © anp

Hernandez zelf houdt vol dat hij niets misdaan heeft. Het OM heeft het PVV-kamerlid donderdag aangeboden de zaak te schikken, conform de richtlijnen voor mishandeling met licht letsel. Hernandez heeft het aanbod geaccepteerd. Hij betaalt een geldboete van 500 euro en voorkomt daarmee dat zijn zaak voor de strafrechter komt.

Zichtbaar letsel
Het openbaar ministerie acht bewijsbaar dat Hernandez op 29 september twee opeenvolgende geweldshandelingen heeft gepleegd gericht op het hoofd van zijn slachtoffer, een ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken. Dit heeft geresulteerd in zichtbaar, licht letsel in het gezicht van het slachtoffer, stelt het OM in een donderdag uitgegeven verklaring. In het dossier zit voldoende bewijs voor zowel een klap als een kopstoot.

'Dat bewijs is er ons inziens niet', reageert Hernandez advocaat Richard van der Weide. 'Mijn cliënt is het apert oneens met het standpunt van het OM. Zuiver uit opportunistische overwegingen gaat hij wel akkoord met het transactievoorstel. Hij kan het er niet bij hebben dat deze zaak zich blijft voortslepen. Anders wordt het ergens in het voorjaar van 2011 een openbare terechtstelling. Hij wil er vanaf.'

Bewakingscamera
Bij de weging van de bewijslast heeft het OM gekeken naar de in deze strafzaak afgelegde verklaringen van Hernandez zelf, de ambtenaar van Economische Zaken en verschillende ooggetuigen. Ook de beelden van het incident, die zijn vastgelegd door een bewakingscamera van de gemeente Den Haag, speelden een rol bij de oordeelsvorming van het OM.

Van der Weide heeft die beelden gezien en stelt dat daarop op zijn hoogst een schermutseling valt te zien: 'Als je daar al slaan in wilt zien, dan valt nog niet te zien dat mijn cliënt slaat.'

'Op de beelden van de bewakingscamera zijn duidelijk twee personen te zien, vanwie er één geweldhandelingen verricht', aldus een woordvoerster van het OM Den Haag. 'De andere persoon doet dat niet. In combinatie met het dossier is duidelijk dat de persoon die de geweldshandelingen verricht Hernandez is.'

Wilders
Volgens PVV-leider Wilders kan Hernandez nu probleemloos Tweede Kamerlid blijven. 'Er komt dus geen rechtszaak en hij erkent geen schuld. De zaak is wat mij betreft hiermee afgedaan', aldus Wilders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden