PVV'er Bosma haalt uit naar Mandela en diens vele fans

Vandaag verschijnt het dan, het boek van PVV-Kamerlid Martin Bosma over Zuid-Afrika. Het boek dat najaar 2013 door zijn uitgeverij, Prometheus, werd geweigerd. Vorig voorjaar lekte al een conceptversie uit. Nu is het er, uitgegeven door René van Praag. Het heet Minderheid in eigen land.

Martin Bosma Beeld anp
Martin BosmaBeeld anp

Bosma houdt niet van links Nederland. Hoe aimabel hij ook is in de omgang met progressieve collega's, de meesten zijn intellectuele dwaallichten. De geschiedenis van Zuid-Afrika is daar voor Bosma bij uitstek een lichtbeeld bij. 'De hartstochtelijke steun van progressief Nederland aan het ANC (nog steeds zusterpartij van de PvdA) geeft een uniek inkijkje in de reflexen van links Nederland', schrijft hij.

Links sluit de ogen voor onwelgevallige feiten, vindt Bosma. Dat het ANC er strafkampen en martelpraktijken op nahield. Dat ANC-leider Nelson Mandela een terrorist en een communist was. Die de communistische revoluties in de Sovjetunie en China 'overwinningen van het socialisme' noemde. Die ook Albanië, Noord-Korea en Noord-Vietnam zag als voorbeelden van 'succesvol socialisme'. Die zich sterk maakte om de weduwe van oud-DDR-leider Honecker van een pensioen te voorzien. Hoezo een heilige?

Bosma richt zich rechtstreeks tot de aanstaande recensenten van zijn boek. 'Wie kritisch staat tegenover het ANC moet wel pro-apartheid zijn.' Dat zullen ze schrijven, voorspelt hij. Ze hebben het mis. 'De oude apartheid was verwerpelijk en immoreel. Drie strepen eronder. Plus uitroeptekens.'

Nee, het is Bosma te doen om de nieuwe apartheid. De intolerantie van het ANC, de organisatie waarmee Nederland toch al decennia 'madly in love' is. Bosma weet waarom. Het is de ideologie van het multiculturalisme. Aangehangen door Ed van Thijn, Freek de Jonge, Jacques Wallage en al die andere linkse gelijkhebbers.

null Beeld
Beeld

Maar de geïdealiseerde 'regenboognatie' is een mythe. De Afrikaners hebben het land opgebouwd, massaal nieuwkomers binnengelaten en zijn als dank tot een machteloze minderheid gereduceerd. Een Economisch Succesvolle Minderheid, weliswaar, maar zoals overal (daarom staat het er met hoofdletters, als een eigennaam) een die louter afgunst oproept en door geweld wordt geteisterd. In Nederland zal het net zo gaan. 'Ergens deze eeuw kunnen niet-westerse immigranten, dat zijn meestal moslims, de meerderheid gaan vormen in ons land. Dan maken zij de dienst uit.'

Ruim 500 pagina's, meer dan 2.000 voetnoten - elke bewering heeft een bron - over Neerlands sombere toekomst. PVV-leider Wilders zegt intern vaak gekscherend: 'En dan is het nu tijd voor de hobby van Martin.' Want wat is er nou te winnen bij Kamervragen over de Boeren in Zuid-Afrika? Hij was er aanvankelijk niet rouwig om dat het boek niet verscheen. Nu heeft Wilders zich bij 'Martins hobby' neergelegd. Hij woont de boekpresentatie bij. De boodschap van Bosma is immers hardcore PVV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden