PVV en VVD zijn het minst milieubewust

den haag GroenLinks neemt de meeste maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat blijkt uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Planbureau voor de Leefomgeving....

Alle partijen verminderen de uitstoot van het broeikasgas CO2, maar de PVV en VVD het minste. Die twee partijen hadden zichzelf dan ook qua klimaatbeleid geen harde doelen opgelegd. Waar partijen als PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 investeren in wind- en zonne-energie, wil de VVD en de PVV daarop bezuinigen.

GroenLinks gaat het verst om de uitstoot van CO2 te verminderen. De partij wil onder meer de kolenbelasting vertienvoudigen, een energiebelasting op aardgas, een kilometerheffing en verplichte huisisolatie. GroenLinks wil 30 procent CO2-reductie in 2020, en gaat dat met zijn voorgestelde maatregelen volgens het planbureau ook halen. Dat geldt ook voor de ChristenUnie en de PvdA.

De meeste partijen zetten in op het Europese handelssysteem voor CO2- emissierechten. Onder dat systeem vallen elektriciteitscentrales, olieraffinaderijen en een groot deel van de industrie. Het planbureau plaatst de kanttekening dat ongebruikte emissierechten elders in Europa worden verkocht, waardoor de uitstoot in andere landen toeneemt.

PvdA, GroenLinks en ChristenUnie nemen maatregelen buiten dat Europese emissiesysteem om. Vooral via maatregelen in verkeer (elektrisch rijden, kilometerheffing), bebouwde kom (isoleren van woningen) en industrie (extra belasting op vervuiling).

Zo wil de PvdA een extra heffing op de lozing van restwarmte. Nu betalen kolen- en gastcentrales geen brandstofbelasting. De PvdA wil daarvan af. GroenLinks, PvdA, SP en D66 geven volgens het planbureau een hoge prioriteit aan natuurkwaliteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden