PVV en SP willen kortingen pensioenen schrappen

PVV en SP willen dat de kortingen die tientallen pensioenfondsen in april moeten doorvoeren op de pensioen uitkeringen niet doorgaan. De Tweede Kamerleden Roland van Vliet (PVV) en Paul Ulenbelt (SP) bepleitten dat woensdag in een overleg met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Volgens hen zijn de kortingen makkelijk te vermijden als de pensioenfondsen met een ander rentepercentage mogen rekenen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en WerkgelegenheidBeeld anp

Norbert Klein van 50PLUS vindt dat de korting in elk geval uitgesteld moet worden. Hij wil wachten op de bevindingen van een commissie die in opdracht van het kabinet nog eens studeert op de rente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen. De pensioenfondsen moeten korten omdat hun vermogen onvoldoende is om op lange termijn hun verplichtingen te kunnen nakomen.

De te lage dekkingsgraad wordt vooral veroorzaakt doordat de fondsen sinds enkele jaren de marktrente moeten hanteren bij het berekenen van hun vermogenspositie. Van Vliet en Ulenbelt stellen voor om ze weer te laten rekenen met een vast rentepercentage van 4 procent, zoals dat in het verleden het geval was. De dekkingsgraad stijgt dan, waardoor de kortingen niet nodig zijn.

Maar volgens PvdA-Kamerlid Roos Vermeij is er geen enkele pensioendeskundige te vinden die dit verantwoord acht. Ook CDA en D66 voelen er niets voor 'de rekening van de pensioenfondsen naar de toekomst door te schuiven'. D66'er Steven van Weyenberg waarschuwde dat 'het pensioenprobleem niet via kunstmatige renteaanpassingen weggedefinieerd mag worden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden