PVV en SP tegen benoeming Dijsselbloem tot voorzitter eurogroep

Oppositiepartijen PVV en SP zijn tegen de mogelijke benoeming van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tot voorzitter van de eurogroep. De PVV zal dinsdag een debat over de kwestie aanvragen met premier Mark Rutte en minister Dijsselbloem.

PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Beeld ANP

De eurosceptische PVV is fel gekant tegen de eventuele benoeming van Dijsselbloem. PVV-Kamerlid Madlener: 'Dijsselbloem moet geen voorzitter worden van die eurofielengroep. De Nederlandse onderhandelingspositie wordt dan nog verder ondergraven want niet het Nederlandse maar het Europese belang zal dan helemaal op de eerste plaats komen te staan.'

SP-Kamerlid Harry van Bommel ventileert via Twitter een soortgelijke mening: 'Dijsselbloem voorzitter van de eurogroep? Wat een slecht idee. Slecht voor de onderhandelingspositie van Nederland en waar haalt hij de tijd (vier uur per dag) vandaan?' In een persbericht schrijft de SP'er: 'Het zal voor hem een stuk lastiger worden om zijn poot stijf te houden wanneer hij tegelijkertijd als voorzitter tot een compromis moet zien te komen. Zijn benoeming leidt tot minder bewegingsruimte voor Nederland in het Europees onderhandelingsspel.' Ook de SP wil 'op korte termijn' een debat met de minister.

Zelfs uit PvdA-kamp klinkt vandaag kritiek op de mogelijke topfunctie voor Dijsselbloem. De jongerenafdeling van de PvdA, de Jonge Socialisten, keren zich tegen diens kandidatuur. De PvdA-minister moet volgens hen juist gaan vechten tegen het 'bezuinigingsfetisjisme' van de technocraten in Europa, die met hun strenge begrotingsbeleid Europa een recordwerkloosheid hebben gebracht en het politiek vertrouwen tot het dieptepunt hebben doen dalen.

Volgens de Jonge Socialisten in de PvdA kan Dijsselbloem geen sociaal-democratisch geluid meer laten horen zodra hij ja zegt tegen de prestigebaan. Dan moet Nederland zich wel gaan houden aan de allerstrengste begrotingseisen van de 'bezuinigingsfetisjisten'.

De huidige voorzitter, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, legt deze maand na acht jaar de functie neer. Naar verwacht kiezen de ministers van Financiën van de 17 eurolanden op 21 januari de Nederlandse PvdA-minister Dijsselbloem tot nieuwe voorzitter van de eurogroep. De kersverse minister van Financiën gooide in december al hoge ogen bij het eurogroep-overleg. Deze week bracht hij een bezoek aan vier belangrijke Europese collega's en EU-president Herman van Rompuy.

De eurogroep is de euro-tegenhanger van de EcoFin, het beraad van de 27 Europese ministers van Financiën. In de kleinere eurogroep staat specifiek de besluitvorming rond de gedeelde munt centraal. De voorzitter heeft invloed op de agenda van het overlegorgaan, maar kan vanuit die verbindende functie minder sterk opkomen voor de belangen van het eigen land.

'Scherpzinnige collega'
PVV en SP vrezen dat de Nederlandse onderhandelingspositie in het geding zou komen als Dijsselbloem Juncker zou opvolgen. VVD-Kamerlid Ton Elias prijst Dijsselbloem juist op Twitter. In reactie op een kritisch stuk van The Wall Street Journal over Dijsselbloem schrijft Elias: 'Financial Times verwonderd over wellicht topfunctie Dijsselbloem; ik ken hem als scherpzinnig collega.'

Het CDA staat positief tegenover de mogelijke benoeming van Dijsselbloem. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum: 'Het is goed als de regering een actieve rol wil spelen in het Europese debat. Tegen zo'n functie kan je eigenlijk geen nee zeggen.' Van Hijum wil niet op voorhand een debat over de kwestie. Als de benoeming van Dijsselbloem een feit is, verwacht hij wel uitleg. 'Dan is het goed als de minister zijn keuze toelicht en uitlegt wat het voorzitterschap betekent voor zijn ministerschap en de positie van Nederland.'

Volgens de CDA'er zijn het individuele belang van Nederland en de gedeelde belangen van de eurolanden niet met elkaar in strijd. 'Nederland kan niet opereren als eiland, zoals de PVV wil. Het Nederlandse belang is juist een goed functionerende eurogroep en een stabiele euro.' Van Hijum heeft een positieve eerste indruk van Dijsselbloem. 'Hij straalt Nederlandse degelijkheid uit en hij heeft kennelijk op internationaal terrein vertrouwen weten te wekken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.