PVV eist lijst privileges

De PVV twijfelt of zij steun zal geven aan de voorstellen om de fiscale en andere privileges van het Koninklijk Huis aan te pakken. De fractie van Geert Wilders wil donderdag een overzicht van de voorrechten die de belangrijkste Oranjes genieten.

DEN HAAG - Dit bleek dinsdagavond in de Tweede Kamer bij de begrotingsbehandeling Algemene Zaken. PVV-Kamerlid Andre Elissen wilde zich niet makkelijk laten meetrekken in het oppositionele kamp van PvdA, SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Zij willen af van vrijstelling van belasting op de erfenis, het niet betalen van huur voor het woonpaleis en de 72,5 gratis vliegurenvoor privé-trips van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima met verschillende toestellen van de Nederlandse staat.

Elissen bracht tot uitdrukking wel te voelen voor afschaffing van voorrechten die stammen 'uit de tijd van de postkoets en dukaten'. Maar de status van gedoogpartner brengt met zich mee dat Elissen eerst om tafel wil zitten met CDA en VVD om te zien 'of we een beetje kunnen afromen'. Als die ruimte er is, dan is Elissen de eerste die zijn schoen 'maat 46' tussen de deur zal zetten.

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat het gelijkheidsbeginsel voor iedereen geldt. 'Laat ik het zo zeggen: leden van het Koninklijk Huis zijn heel bijzonder, maar voor de belasting zijn we allemaal gelijk.'

De PVV vindt dat de begroting van het Koninklijk Huis niet voldoende transparant is: het moet zichtbaarder worden wie welke kosten maakt. Donderdag wil Elissen een overzicht van minister-president Mark Rutte (VVD) over de 'voordelen uit vervlogen tijden', zoals PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt die omschreef. Voorafgaande aan het debat maakte Rutte duidelijk dat de financiële positie van het Koninklijk Huis 'niet zo afwijkend' is van alle andere Nederlanders als door diverse fracties wordt gesuggereerd.

Ook de kosten voor de site van het Koninklijk Huis, ruim drie ton, werden door meerdere fracties te hoog bevonden.

GroenLinks wil een extra investering in de website van 150 duizend euro gebruiken voor een waterzuiveringsinstallatie op Bonaire. Ook de PVV vindt de website te duur, maar wil van Rutte weten waar het geld aan op gaat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden